eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Így néz majd ki a Parlament bizottsági struktúrája

A parlament költségvetési bizottságát az MSZP, a nemzetbiztonsági bizottságot pedig a Jobbik képviselője vezetheti. Egyebek mellett ez derült ki a parlament alakuló ülését megelőző tárgyalásokon, amelyen a pártok kialakították a bizottsági struktúrát.

Megalakulhat pénteken az Országgyűlés, egyedülállóan ugyanis nemcsak a parlamenti tisztségviselőkről, hanem az országgyűlési bizottságok felállításáról is szavazhatnak a képviselők az alakuló ülésen.

A többnapos megelőző egyeztetéseken heves vita bontakozott ki a pártok között a testületekről. A korábban a mindenkori ellenzék által vezetett külügyi bizottsághoz most ragaszkodott a kormánypárt, a nemzetbiztonsági és a költségvetési bizottságot pedig az MSZP és a Jobbik is magának akarta.

A sikertelen délelőtti tárgyalás után délutánra Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető már új javaslattal érkezett.

Az MSZP három bizottságban kér elnöki mandátumot: ez a Számvevőszéki és költségvetési; a foglalkoztatási és munkaügyi, valamint a fogyasztói bizottság - mondta Mesterházy.

A Jobbik elfogadta a javaslatot, cserébe az ifjúsági és szociális, valamint a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáért.

Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint senki nem gondolta volna még egy hete sem, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot egy jobbikos képviselő fogja vezetni.

Ennek a bizottságnak a vezetésétől azt várjuk, hogy a közélet demokratizálódhat, és az elmúlt években tapasztalható nyomasztó titkosszolgálati-politikai összefonódás végre szétválhat, és depolitizálni tudjuk a titkosszolgálatokat - jelentette ki a Jobbik elnöke.

A Lehet Más A Politika a környezetvédelemért és a klímaügyekért felelős Fenntartható Fejlődés Bizottságát vezetheti majd, az eddigitől eltérő témákban - mondta az ülés után Schiffer András frakcióvezető.

Hozzátette: az LMP a nevében megváltozó környezetvédelmi bizottság élére elnököt delegálhat, tehát fazont szabhat ennek a bizottságnak.

A maradék tizenhárom testületet a Fidesz-KDNP frakciószövetség által delegált képviselő vezetheti. Az már biztos, hogy a kereszténydemokraták jelölhetik az emberi jogi és a mentelmi bizottság elnökét. Lázár János fideszes frakcióvezető szerint azonnal el akarják kezdeni a munkát.

Ezeknek a bizottságoknak már május 14-én este dönteniük kell azoknak a törvényeknek az általános vitára való alkalmasságáról, amelyeket beterjesztünk az alakuló ülés alkalmából. A Fidesz 17-18.-ára és 20.-ára kezdeményez ülésnapokat.

Általános és részletes vitára bocsát a kormányzó párt több törvényjavaslatot, huszadikán már szavazni is lehet egyes jogszabályokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×