eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nincs megegyezés az ellenzéki vezetésű parlamenti bizottságok elnöki posztjairól

Nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok az egymás között felosztható parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki posztok arányáról az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen. Az MSZP szerint a külügyi bizottságot is az ellenzéknek kell vezetnie. Az új parlamentben egyébként várhatóan 19 állandó bizottság működik majd, a jelenlegiek mellett újként jön létre a fogyasztóvédelmi testület.

A Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról nem tudott megegyezni az MSZP, a Jobbik és az LMP.

A tervek szerint az ellenzék vezethetné az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási; a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; a foglalkoztatási és munkaügyi; a fenntartható fejlődés; a nemzetbiztonsági; a fogyasztóvédelmi bizottságokat.

Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

Nyitott kérdés a külügyi és határon túli magyarok bizottságának ügye: az MSZP szerint azt elvi okok, a kormányzat ellenőrzése miatt továbbra is az ellenzéknek kell vezetnie, a Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná.

Az új parlamentben egyébként várhatóan 19 állandó bizottság működik majd, a jelenlegiek mellett újként jön létre a fogyasztóvédelmi testület.

A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen a Fidesz a jelenleg létező 18 testület mellé indítványozta a fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását, de ettől az ellenzék kérésére elállt, majd - utóbbi indítványára - megegyezés született egy, a fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta, hogy a jövőben 19 állandó bizottsága legyen az Országgyűlésnek, hatnál - az ifjúsági és szociális, a költségvetési, a foglalkoztatási és munkaügyi, a környezet- és klímavédelmi, a nemzetbiztonsági és a fenntartható fejlődés bizottságban - adjon elnököt az ellenzék, a kormánypártoknak 23, az ellenzék pedig 14 alelnöki helye legyen.

Az ellenzéki pártok alapvetően elfogadhatónak nevezték a struktúrát, de kezdeményezték, hogy a fenntartható fejlődés bizottság ne jöjjön létre, helyette álljon fel a fogyasztóvédelmi bizottság ellenzéki elnökkel, és a környezetvédelmi testületet hívják fenntartható fejlődés bizottságának. A Fidesz végül azt javasolta: legyen 16 ellenzéki alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×