eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A kétharmados többség meggyógyíthatja a beteg demokráciát

Azáltal, hogy az új kormány nagy társadalmi felhatalmazással bír, javulhat a lakosság társadalomba, demokráciába vetett hite, és megszűnhet a bizalomhiányos társadalom - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Szoros kapcsolat van az átlagéletkor, a depressziósok aránya, az alkoholfogyasztás és a társadalmi-politikai rendszer válsága között - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Jeskó József a magyarok egészségügyi állapotával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy vannak olyan területek, ahol annyira rossz a helyzet, mint amennyire azt be szokták állítani.

Az elemző kiemelte: a hetvenes évekig Magyarország átlagéletkorban megelőzte Ausztriát, onnantól kezdve azonban ez a tendencia megfordult. A Kádár-korszak idején volt a legmagasabb az alkoholfogyasztás és az öngyilkosságok száma - tette hozzá.

Úgy véli, a rendszerváltás nem hozott nagy fordulatot, és nem sikerült a Kádár-korszakbeli válságjelenségeket felszámolni.

Azzal, hogy van egy ekkora társadalmi támogatottsággal bíró erő Magyarországon, növekedhet az egymásba és a parlamentáris demokráciába vetett bizalom. Ha nem is megváltást, de közösségmegtartás felé történő lépéseket mindenképpen vár a társadalom nagy része az új kormánytól - hangsúlyozta az elemző.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×