eur:
390.77
usd:
365.03
bux:
68203.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bihari: Nincsenek erkölcsi korlátok a kampányban

Nincsenek jól érzékelhető erkölcsi korlátok a hazai kampányban, pedig komoly szükség lenne ezekre - mondta az InfoRádiónak Bihari Mihály alkotmányjogász, egyetemi tanár. Az Alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint a pártoknak egymást kellene rászorítaniuk az etikus kampányra, ők azonban sokszor csak ellenfeleikre érzik kötelezőnek ezeket a szabályokat.

Nem alakult ki határozottan érzékelhető erkölcsi korlát a kampányban, pedig kellene, hogy legyen - közölte az InfoRádióval Bihari Mihály.

Az alkotmányjogász emlékeztetett: Magyarországon is készült több etikai kódex, de közös, mindeki által elfogadott még nem született. A versengő pártrendszerekben egymásra hatva, egymást ellenőrizve tudják a pártok az elfogadható politikai erkölcs keretein belül tartani a kampányolást, vagyis nem a társadalom vagy a jogszabályok tudják rászorítani az etikus kampányolásra, az elveket a pártok tudják egymásra kényszeríteni - vélekedett az egyetemi tanár.

Az Alkotmánybíróság korábbi elnöke szerint egy jó politikai, kampányetikai kódexet össze lehetne állítani, de ez csak írott malaszt, ha a pártokban nincs hajlandóság a betartásra.

Az erkölcsi tekintélyek tisztelete háttérbe szorult éppúgy, mint a jogi vagy a szervezeti tekintélyek - tette hozzá Bihari Mihály.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×