eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megérkezett Charlie, a vörsiek gólyája - képpel

Megérkezett Charlie, a vörsiek tavaszt hozó gólyája.

A hírről a Kis-Balatonhoz közeli somogyi település polgármestere, Farkas László értesítette az MTI-t. A szeretett és hűséges madár 12. éve hoz színt a falu életébe, és ad beszédtémát az ittenieknek. 

Érkezése - kedd délután foglalta el megszokott helyét - most akár korainak is tekinthető, hiszen sok éven át napra pontosan február 26-án hozta a tavasz hírét. Igaz, néhányszor előfordult, amikor csak márciusban jött vissza, amit a helybeliek a hosszú téllel és madaruk megfontolt előrelátásával magyaráztak.

Most azonban időjóshoz méltón, verőfényes napon tért vissza a mintegy félezer lakosú falu madara, és mivel más gólya érkezéséről még nem hallottak a vörsiek, így nem tartják kizártnak, hogy Charlie ezúttal is elsőként érkezett.

Ahogy a korábbi években, a polgármester az idén is nagy várakozással figyelte napokon át házának ablakából a szemközti villanyoszlopon megépült fészket, remélve, hogy a vörsieknek örömet, egyben hírnevet szerző gólyájuk ezúttal sem hagyja őket cserben, és egészségesen visszatér.

{{keretes_cim}}

Vörs másik nevezetessége a talpasház. A középkortól a 19.sz végéig alkalmazták ezt az építési módszert. Alapját a földre fektetett gerendák alkotják, ebbe függőleges gerendákat csapolnak, majd az eresz magasságában újból vízszintes gerendákra rakják a tetőszerkezetet.

A gerendák és az oszlopok alkotta váz közét karókkal, sövénnyel befonják, kívül-belül besározzák és kész a ház. Ezt saját maga is elkészíthette a parasztember és ennek volt előnye: a jobbágy, ha szabadulni akart földesurától és eleget tett a beszolgáltatásnak, adófizetésnek, mehetett amerre látott. A föld ugyan nem volt az övé, de a ház igen, azt vihette. A közfalakat kiverte, a ház szerkezetét szekérre rakta, magával vitte.

Charlie szinte védjegye lett a falunak, érkezésének híre mindig futótűzként terjed, és ilyenkor nincs hiány az őt köszöntő látogatókban.

A gólya - akárcsak korábban - egyedül tért vissza: párja érkezése előtt ugyanis rá hárul a fészek takarításának, csinosításának feladata. A gólyapár az őszi távozásig két-három fiókát szokott felnevelni.

Vörs gólyája a társainál 2-3 héttel korábban-többnyire az országban-elsőként érkezik haza. A helyiek megfigyelése szerint érkezését követő 2-3 nap múlva kitavaszodik.

Vörs - Balatoni szállások, balatoni apartmanok

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×