INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bevetésre készen állnak a jégtörő hajók a Tisza-tónál

InfoRádió / MTI
Elfoglalták téli állomáshelyeiket a jégtörő hajók a Tisza-tónál, ezzel együtt első fokú jégvédelmi készültséget léptettek életbe a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) területén - közölte a területi vízügyi szervezet igazgatója.

A szükség esetén azonnal bevethető, Jégvirág VII és VIII elnevezésű két jégtörő elsősorban a kiskörei vízlépcső megóvására hivatott - tette hozzá Lovas Attila.

Tájékoztatása szerint az elmúlt időszak hideg időjárása megindította a Tiszán a jégképződést. Felső szakaszán a folyó megszakításokkal befagyva áll, a jégvastagság 2 és 6 centiméter között változik. A Tisza-tó térségében a parti jég kialakulása tapasztalható, a vízlépcső alatt egyelőre jégmentes a folyó.

A meteorológiai előrejelzés alapján szerdától pár napos felmelegedés lesz, a nappali hőmérséklet 0 Celsius fok felett alakul, ami a további jégképződést megakadályozza. Az év utolsó napjaiban azonban újra kemény fagyokra és havazásra van kilátás.

Az elmúlt télen január végén kellett a jégtörő hajókat bevetni, a Tiszán kialakult, 10-15 kilométeren elnyúló jeges árhullámot kellett a kiskörei vízlépcsőn átvezetni. A két speciális vízi jármű a jég átvezetésének
meggyorsításáért jégterelési műveleteket végzett a jégtáblák feltorlódásának megakadályozására.

A címlapról ajánljuk