eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Tovább csökkent az alapkamat - a nap legfontosabb hírei

25 bázisponttal, 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők többsége 50 bázispontos mérséklésre számított. A döntés bejelentése után a forint kismértékben erősödött.

A testület közleményében a nemzetközi pénzügyi környezettel összefüggő várakozások bizonytalanságaival indokolta a korábbiaknál kisebb mértékű kamatcsökkentést. A mostani, 6,25 százalékos kamat megfelel a 2006 júniusa és júliusa közötti szintnek, 20 éves története során ennél alacsonyabban, 6 százalékon, csak egyszer, 2005 szeptembere és 2006 júniusa között állt.

Székely: Az egészségügy jól használta fel az uniós forrásokat

Az egészségügyi miniszter szerint az idén jól használták fel az ágazat rendelkezésére álló uniós forrásokat. Székely Tamás évértékelő tájékoztatóján azt mondta: az ellátórendszer minden szintjén történt fejlesztés. A miniszter arról is beszélt, hogy a tárca az idén három törvényt készített elő, és 16, az ágazatra vonatkozó kormányrendeletet, illetve 46 miniszteri rendeletet fogadtak el. A Fidesz szerint soha olyan mélyponton nem volt még a magyar egészségügy, mint jelenleg. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a minisztertől eltérően a lakosság tragikusnak látja az egészségügy helyzetét. Hozzátette: a forráskivonás eredményeként nőnek a várólisták, a kórházaknak pedig folyamatosan növekszik az adósságállománya.

Növekedett a Fidesz támogatottsága

Decemberben 5 százalékponttal, 31 százalékra emelkedett a Fidesz támogatottsága a szavazásra jogosultak körében; az MSZP-t a válaszadók 9, Jobbikot 6 százaléka nevezte meg választandó pártként. A Századvég és a Forsense december 8-a és 17-e között készítette a reprezentatív felmérést. A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesznek 64, az MSZP-nek 17 százalékos a támogatottsága. A harmadik legerősebb politikai erő 9 százalékos eredményével továbbra is a Jobbik, bár a párt támogatottsága - a statisztikai hibahatáron belüli mértékben, de - csökkent. A pártot választó biztos szavazók között az MDF 3, az LMP 2 százalékon áll, míg az SZDSZ az 1 százalékot sem éri el.

Tovább javult a lakosság várakozása

Folytatódott decemberben az üzleti szféra és a lakosság várakozásainak javulása; de a GKI bizalmi indexe még mindig nagyon alacsony szinten áll. A gazdaságkutató cég tájékoztatása szerint a konjunktúra-mutató szezonális hatásoktól megtisztított értéke május óta emelkedik; decemberben -25,4 pont volt a novemberi -27,5 pont után. Az üzleti szektoron belül a szolgáltatások kivételével minden ágazat várakozása javult. Az iparban, az építőiparban és a kereskedelemben is növekedett a foglalkoztatási szándék, a szolgáltatásban nem változott, de még mindig minden ágazatban a csökkentést tervezők vannak jelentős többségben.

Szerdán drágul a gázolaj

Bruttó 4 forinttal emeli szerdán a gázolaj literenkénti árát a Mol - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője. Takács Szabolcs hangsúlyozta: értesülésük szerint a benzin ára nem változik a héten. Korábban a távirati iroda piaci forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a benzin és a gázolaj ára egyaránt négy forinttal emelkedik.

Feltöltötték a stratégiai gáztározót

Befejeződött a szőregi stratégiai földgáztároló feltöltése - közölte a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. A tájékoztatás szerint a tárolóban 1,2 milliárd köbméter gáz van. Ez az E.ON tárolójában lévő 200 millió köbméterrel együtt 1,4 milliárd köbméter stratégiai készletet jelent. A biztonsági készlet legalább 45 napon keresztül, napi 20 millió köbméter kapacitással hozható felszínre.

Nincs elég hajléktalanmelegedő

Még több melegedőhelyiség létrehozását sürgeti Budapesten az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Iványi Gábor az InfoRádióban elmondta: sok hajléktalan továbbra is tart a szigorú rendszerrel működő szálláshelyektől, ezért mindenképp szükség lenne nagy befogadó-képességű várakozó, illetve pihenő-helyiségek kialakítására. A szakember nem tudta megbecsülni azok számát, akik a fővárosi utcákon töltik az éjszakát, de tapasztalata szerint több mint ezer ember biztosan így él. Az ünnepi időszakban több segélyszervezet is meleg étellel és itallal várja a hajléktalanokat és a rászorulókat.

Átadták a bekamerázott aluljárókat

Átadták a négy fővárosi aluljáróban kiépített kamerarendszer központi fogadóállomását a VIII. kerületi Mosonyi utcában. Demszky Gábor főpolgármester elmondta: az összesen 150 millió forintos beruházás keretein belül további 29 aluljárót kameráznak be és így 374 készüléken keresztül figyelik majd azok forgalmát.

Egyelőre életveszélyes a Balaton jegére menni

Egyelőre életveszélyes rámenni a Balaton jegére - hívta fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Horváth László elmondta: a jégtakaró a tó körüli magaslatokról egybefüggőnek látszik, de annak felülete a torlódások, a havazás és szél miatt is alkalmatlan a sportolásra. Hozzátette, hogy a következő napokban várható enyhülés is felolvaszthatja a jeget.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×