eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Szakmai vita a terhes nők újinfluneza elleni oltásáról

Nem az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásának, hanem magánvéleménynek tartja Szalka András nyilatkozatát az egészségügyi miniszter. Az egészségügyi tárca, az ÁNTSZ és a Pandémiás Prevenciós Bizottság továbbra is ajánlja a terhes nők oltását az új vírus ellen.

Magánvéleményt fogalmazott meg

Szalka András infektológus főorvos, amikor azt mondta, a Magyarországon alkalmazott új influenza elleni oltóanyag nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására - reagált az Infektológiai Szakmai Kollégium tagja nyilatkozatára Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Tárgyalta a kérdést a Pandémiás Prevenciós Bizottság is, kiegészülve a szülészeti-nőgyógyászati, valamint a klinikai-genetikai szakmai kollégium elnökeivel. Bujdosó László elnök szerint alapvető tárgyi tévedések vannak Szalka doktor nyilatkozatában.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: terhes nőknél 4-7 napig fennálló láz lehet a következménye az új vírusnak, ami akár koraszüléshez is vezethet. Ezzel szemben 150 beoltottból eddig egy esetben fordult elő rövid ideig tartó láz.

Székely Tamás kérdésre válaszolva elmondta: várandós nők esetén etikai megfontolások miatt nem szokás kísérleteket végezni, csak úgynevezett utánkövetéses módszerek jöhetnek számításba, és véleménye szerint ez az, ami megosztja a szakmát. A miniszter kiemelte: második és harmadik trimeszterben járó terhes nőknek ajánlja az új vírus elleni védőoltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 13:16
×
×
×
×