eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Magyarország zárt társadalom, ennek minden hátrányával

Magyarország zárt, magába forduló társadalom, és ez nemigen változik az idő múlásával - derül ki a Tárki legújabb kutatásából. Ennek okáról és hátrányairól kérdezte az InfoRádió Tóth István György vezérigazgatót.

Egy társadalom zártságának leginkább a szabadság iránti tisztelet, az érdekérvényesítés, a tolerancia, az egymás és az intézmények iránti bizalom vagy az önállóság szintje a fokmérője.

Számos előnye van például annak, ha az emberek bíznak egymásban - mutatott rá Tóth István György. Az ilyen országok olcsóbban működnek, és hatékonyabban is.

A bizalmatlanság következményeképpen hosszabbak a szerződések, drágábbak a tranzakciók, több embert foglalkoztat a biztonsági ipar, magasabbak a kerítések - fogalmazott a vezérigazgató.

A sikeres emberek is falba ütköznek, ha tevékenységüket a bizalomra kellene építeniük, ugyanakkora az elemző szerint nemcsak gazdaságilag rossz bizalmatlan társadalomban élni.

A Tárki felméréséből kiderül: a megkérdezettek 75 százaléka általában nem bízik másokban.

A vezérigazgató szerint egy erősebb középosztály teljesen más társadalmi, morális és gazdasági szerkezetet alakíthatott volna ki Magyarországon. Az is gondként jelentkezett, hogy a rendszerváltás után nem jöttek létre vagy elsorvadtak azok a munkahelyek, ahol dolgozhattak volna az alacsonyan képzett emberek.

A vezérigazgató szerint a többi mellett azért nem erősödött meg ez a réteg, mert például a privatizációban nem ez volt a cél, hanem az államháztartás bevételének növelése.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×