eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Csődbe mehet a MÁV, leállhatnak a vonatok

A Magyar Nemzet egy birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az év elejére csődbe mehet a MÁV, leállnak a vonatok, ha nem kap azonnali segítséget a kormánytól a vasúttársaság.

Ez ezúttal nem egy szakértői háttéranyagban, hanem egy Andrási Miklós elnök-vezérigazgató és Heinczinger István vezérigazgató által szeptember 11-én Hónig Péter és Oszkó Péter minisztereknek írt levelében olvasható. A lap birtokába került dokumentum a személy-szállítási költségtérítés és a pályavasúti működés tekintetében többletforrásokat követel, illetve azt, hogy a pénzt már februárban folyósítsák.

Európa Las Vegasát építi meg Pozsonyban a Demján Sándor vezette TriGránit Fejlesztési Zrt. - írja a Népszabadság. A másfél milliárd eurós beruházás öt év alatt valósulna meg. A póker rajongójaként ismert magyar nagyvállalkozó alighanem kihasználja az adódó lehetőséget: két hasonló hazai beruházás is az előkészítés körüli huzavona miatt késik. A beruházás ismertetésekor hangoztatott számok kísértetiesen hasonlítanak a sukorói King's City és a bezenyei EuroVegas esetében említettekre, amelyek hitelességét korábban sok hazai ellenző megkérdőjelezte.

Az Indexen olvasható Kerékagy blog azt írja: meglepő döntést hozott kedden a fővárosi közgyűlés. A képviselők támogatták az előterjesztést, amely a Margit híd déli oldalán is kerékpárút kialakítására tett javaslatot. A Bőhm András, Lakos Imre, Katona Kálmán és Hock Zoltán által jegyzett előterjesztés célja, hogy a Margit híd felújítása során ne csak az északi oldalon épüljön ki kétirányú kerékpárút, hanem a déli oldalon is alakítsanak ki egyirányú bicikliutat, ahogyan az még korábbi tervekben szerepelt. A Városháza korábban úgy nyilatkozott, hogy mindez rendben van, mert a műszaki tartalmat ilyen mértékben lehet módosítani. Az NFÜ szerint azonban a tervek egyoldalú megváltoztatása nem megengedett, és a módosítás a hatmilliárdos EU-támogatást is veszélybe sodorhatja.

A Napi Gazdaság Kapolcsi Andreát, a magyar Szállodaszövetség elnökét idézte, aki a VII. Business Travel Show bevezető sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csak 2012-re érheti el a tavalyi szintet az üzleti turizmus. A szerdán nyíló speciális utazási vásár résztvevői közel sem a legjobb gazdasági helyzetben mutathatják be kínálatukat. A legfrissebb adatok szerint az év első kilenc hónapjában mindössze 28,3 milliárd forint értékben adtak el repülőjegyeket hazánkban - míg a múlt év ugyanezen időszakában még 42 milliárd volt a forgalom. A 33 százalékos csökkentés jól mutatja az üzleti turizmus hanyatlását is, amit az egész turisztikai szakma megérez.

Barkácspiaci beszerzési társulást hozott létre 16 hazai kis- és közepes vállalkozás - számol a Világgazdaság. A kezdeményezés célja az erők egyesítése s így a "harc felvétele" a tavaly 300 milliárd forintosra becsült piac 55-60 százalékát ellenőrző multinacionális óriások ellen. "A piac koncentrálódik, a kis boltok áldozatul esnek a folyamatnak. Csak az összefogás segíthet rajtunk" - mondta a lapnak Bak Péter, a társulásnak céghátteret adó Ezermester Magyar Barkács Kft. ügyvezető igazgatója, jelezve, hogy már most negyven további vállalkozással folynak tárgyalások a csatlakozásról.

A portfolio.hu szerint tovább javult a régiós tőzsdék forgalma a harmadik negyedév során, legalábbis az előző negyedévhez képest összesítve 20 százalékos emelkedést könyvelhettünk el euróban számolva. A bázisidőszakhoz viszonyítva azonban a lemaradás továbbra is jelentősnek mondható, ezúttal 30 százalékos esés mutatkozott. A vizsgált periódusban mind euróban, mind pedig hazai devizában számolva is a lengyel börze forgalma mutatta a legjobb teljesítményt, így mostanra a régióban már megkérdőjelezhetetlenül áll az élen a lebonyolított forgalom tekintetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×