eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Sólyom: a többség együttérzése és értelmes munka is kell a roma integrációhoz

Jogosnak tartja a jászsági Kállai László által vezetett Roma Menet követeléseit Sólyom László. A köztársasági elnök erről az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának budapesti konferenciáján beszélt.

Sólyom László szerint a kistelepülések fejlődését támogató pályázatok túl konkrétak, ezért az önkormányzatok nem kérhetnek pénzt arra, amire szükségük van, hanem csak arra, amire lehet. A köztársasági elnök fontosnak tartaná azt is, hogy a géppel végzett, tehát kevesebb munkást igénylő nagyipari technológiák helyett a munkanélküli cigányok által lakott településeken lehetőség szerint inkább a kétkezi, úgynevezett élőmunkát támogassa az állam.

Sólyom László szerint az "agyonkutatott", de mégis kibeszéletlenül hagyott probléma mélyén ott van a bűnözés, az iskolai szegregáció, a segélyezés és a korrupció is. Mindezekre azonban közös, uniós megoldás nem lesz, mert a romák integrációja tagállami feladat - tette hozzá. Pozitív példaként említette a pécsi Gandhi Gimnáziumot, a magyarmecskei iskolát, a jezsuiták Szeretet Iskoláját és a Máltai Szeretetszolgálat segítségével befogadó faluvá lett Tarnabodot. Kiemelte viszont, hogy hiába tanítjuk együtt a cigány gyerekeket a magyarokkal, ha közben a szülők elkülönítettsége megmarad.

Sólyom László szerint a jászsági Kállai László és a Roma Menet tagjai joggal demonstráltak az ellen, hogy sokan egyedül a cigányokat teszik felelőssé a nyomorúságukért. Ugyanakkor az államfő a jog és az erkölcs szabályainak betartását várja el a romáktól is, akiknek szerinte empátiára és értelmes munkára van szükségük.

A konferencián felszólalt az Európai Bizottság foglakoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős tagja is. Vladimir Spidla felhívta a figyelmet az uniós pénzalapokra, amelyekből finanszírozni lehet a romák mindenki számára hasznos integrációját. Ezt hangoztatta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter is, Járóka Lívia, az Európai Néppárt cigány származású európai parlamenti képviselője pedig az uniós támogatási rendszer reformját, egy új roma vezetői réteg megteremését, valamint a civilek megerősítését sürgette.

Kállai Ernő a kisebbségi ombudsman azt mondta, hogy a romák ügyében nem szavakra, hanem megvalósítható programokra és cselekedetekre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×