eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Magyarországi önkéntes orvosok Erdélyben

Szakorvosokból, egészségügyi szakemberekből álló magyarországi önkéntes csoport végez szűrővizsgálatokat a romániai Hargita, Maros és Bákó megye kilenc településének kórházaiban, iskoláiban, óvodáiban, ahol szükség esetén gyógykezelésben is részesítik a rászoruló gyermekeket.

"Egy-egy erdélyi szűrővizsgálatunk eredményeként 25-50 gyerek részesül orvosi ellátásban Magyarországon, és legalább ugyanennyien kapnak szakellátást a helyi kórházakban" - mondta dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője, aki 28 önkéntes magyarországi orvos és egészségügyi szakember társaságában tartózkodik Erdélyben október 10. és 18. között. A szűrővizsgálatokat Székelyudvarhelyen, Kósteleken, Gyimesbükkön, Hidegségen, Csíkszentmártonban, Csíkszentimrén, Csíkszentdomokoson, Háromkúton és Csíkszeredában végzik.

A gyermekgyógyászokból, gyermekneurológusból, traumatológusból, plasztikai sebészből, gyermek fül-orr-gégészből, gyermekszemészből, ortopéd szakorvosból, audiológusból és gyógytornászból álló csoport a vizsgálatokon és kezeléseken túl gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segíti a környékbeli egészségügyi intézetek működését.

Évente két alkalommal keresik fel a szóban forgó településeket immár 18 éve, minden alkalommal több ezer gyermeket vizsgálva meg - mondta Edvi Péter.
Közölte azt is, hogy az idei program része egy marosvásárhelyi előadássorozat, amelyen a budapesti Heim Pál Kórház szakemberei osztják meg tapasztalataikat helyi kollégáikkal.

Edvi Péter kitért a magyarországi önkéntes orvosok és helyi kollégáik közötti együttműködésre is, hangsúlyozva, hogy kölcsönösen támogatják egymás munkáját, kölcsönösen tanulnak egymástól, a szűrővizsgálatokon feltárt esetek további ellátásának a módjáról is közösen döntenek.

Az immár hagyományos program szerint pénteken labdarúgó-mérkőzést tartanak Buzánszky Jenő vezetésével Csíkszentdomokoson. Ezen várhatóan magyarországi parlamenti képviselők mérkőznek meg Hargita megyei közméltóságokkal.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×