eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Chikán Attila: "Úgy csinálunk, mintha fejlett oktatási rendszerünk lenne"

Más helyet foglal el Magyarország az európai színtéren, mint azt gondoltuk - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Chikán Attila, a Tárki által készített, a gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételeit taglaló tanulmányának bemutatóján. Az egyetemi tanár szerint a legfőbb feladat az intézményi változtatások létrehozása lenne, elsőként a felsőoktatási rendszer átalakítása.

A magyar társadalom és gazdaság problémái mélyebben gyökereznek, mint ahogy azt sokan gondolják - mondat az InfoRádiónak nyilatkozva Chikán Attila, hozzátéve: épp ezért a problémák megoldása is nehezebb.

Szavai szerint nem jó célokat tűz ki az, aki az itteni társadalmi sajátosságokat figyelmen kívül hagyva próbál meg eredményeket elérni.

Példaként említette az oktatást. "Úgy csinálunk, mint ha fejlett oktatási rendszerünk lenne, pedig nincs. Úgy csinálunk, mint ha jól képzett munkaerő állna rendelkezésünkre, pedig nem az áll. Úgy csinálunk, mint ha esélyünk lenne arra, hogy magas szintű kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznénk, miközben ennek nincsenek meg a feltételei" - fogalmazott.

Szavai szerint a fejlődéshez bizalom kell, ehhez pedig változtatni kell azokon az intézményeken, amelyektől ódzkodnak a magyarok, és ami az értékproblémák kezelését szerkezetileg változtatná meg.

Mint mondta, a változtatást az oktatási rendszerrel kellene kezdeni, de ez jelenleg nem jó irányba megy. A felsőoktatásból rosszul képzett emberek kerülnek ki, ezért egy-két évtizeden belül katasztrofális helyzet áll majd elő a félig képzett munkaerő miatt.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×