eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sztrájkhullámra kell számítani az ősszel

Nemcsak a vasúton, de akár az iskolákban, sőt az APEH-ban is megállhat a munka, mert a dolgozók sztrájkra készülnek - olvasható a szombati Magyar Nemzetben. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete bejelentette, hogy mindenképpen sztrájkolni fognak a közösségi közlekedés kormány által tervezett átalakítása ellen, illetve a vasúti munkahelyek megtartása érdekében.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az érdekképviselet mikor kezd akcióba, de Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke úgy fogalmazott: addig sztrájkolnak, amíg eredmény nem lesz. A pedagógusok első lépésként november 7-én utcára vonulnak a jövő évi költségvetés oktatást érintő megszorításai elleni tiltakozásul. Kerpen Gábor, a demonstrációt szervező Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke több ezer embert vár a megmozdulásra a Pénzügyminisztérium elé. Ha ez nem használ, akár sztrájkolni is hajlandók. Kerpen szerint nincs alku. A Munkabeszüntetés lehet az APEH-nál is, miután Oszkó Péter pénzügyminiszter kijelentette, hogy egyelőre sem az adóhatóság, sem a pénzügyőrség dolgozói nem kapnak jutalmat.

A Népszabadságban Kállai Lászlóval, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnökével, a cigányok hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozó gyalogosmenet főszervezőjével olvashatnak interjút. Kállai László szerint az országos roma vezetőknek már mind le kellett volna mondaniuk, miattuk fajult idáig a helyzet. Hozzátette: csalódott, hogy többen távol maradtak a menettől, úgy fogalmazott, "Farkas Flórián vagy Kolompár Orbán engedélye nélkül nem mertek találkozni velünk". A jászsági roma szervezet vezetője elmondta, korábban felhívta a kisebbségi önkormányzatok elnökeit, akik mozgósították volna a romákat, de csak akkor, ha pénzt kapnak érte. Amikor rájöttek, hogy ezért nem jár fizetség, visszaléptek. A Sólyom László államfőnek átadandó petícióval kapcsolatosan Kállai László azt mondta: szeretnék, ha a köztársasági elnök közbenjárna a pártoknál, hogy be legyenek tartva a hatályos törvények. "A helyi kiskirályok most mindent megtehetnek, pedig a törvények tiltják a diszkriminációt, tiltják az iskolai szegregációt" - fogalmazott a roma vezető. Nem a törvényekkel van gond, hanem az alkalmazásukkal, azzal, hogy nem alkalmazzák őket - tette hozzá, kiemelve, ebben kérik a segítséget, és remélik, személyesen Sólyom Lászlónak adhatják át a petíciójukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×