eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Kolompár Orbán méltatlan a cigányság bizalmára"

Az Országos Cigány Önkormányzat mai rendkívüli közgyűlésén a testület Kolompár Orbán ellen fordult és lemondását követelte - tájékoztatott a Lungo Drom elnöke. Farkas Flórián fideszes képviselő elmondta, a testület tagjai holnapra rendkívüli közgyűlést hívtak össze, melyen az egyik napirendi pont az Országos Cigány Önkormányzat feloszlatása.

Az Országos Cigány Önkormányzat pénteki budapesti rendkívüli közgyűlésén a jelenlévő képviselők többsége - 28 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett - nem választotta meg az ülés jegyzőkönyvvezetőjét és a két hitelesítőt, Kolompár Orbán ezért a napirend elfogadása nélkül az ülést bezárta, és elnapolta a jövő hétre, változatlan napirendi pontokkal.

A roma érdekképviseleti szervezet Dohány utcai székházában tartott zárt ülése előtti szavazást veszekedés, lökdösődés előzte meg a két frakció tagjai között - tudósított az MTI.

Az InfoRádió megkeresésére a Lungo Drom elnöke elmondta: Kolompár Orbán ellen szavaztak a leghűségesebb emberei is. Farkas Flórián úgy fogalmazott: Kolompár Orbán méltatlan a cigányság bizalmára, és hagyni kellene a magyarországi cigányságot, hogy válasszon magának tisztességes vezetést.

Miután Kolompár Orbán kivonult a közgyűlésről, az ott maradt képviselők úgy döntöttek, hogy szombatra rendkívüli közgyűlést hívnak össze két napirendi ponttal: az ügyvezetői testület megválasztása és az OCÖ feloszlatásának kimondása. A történteket ugyanis úgy értékelik, hogy az 53 tagú testület képviselőinek többsége megvonta a bizalmat Kolompár Orbántól, így megbukott az OCÖ elnöke.

Farkas Flórián szerint elkerülhetetlen egy új cigánypolitika életre hívása. Ennek szerinte három pilléren kell nyugodnia: a törvényesség minden körülmények közötti betartásán, a szakmaiságon és az erkölcsiségen.

"A káoszkeltés a céljuk"

Kolompár Orbán újságíróknak minderre úgy reagált: Farkas Flórián nincs tisztában az országos önkormányzat szervezeti és működés szabályzatával, ugyanis a közgyűlést csak az elnök hívhatja össze, a napirendi pontok megjelölésével. Hozzátette: rendkívüli közgyűlésen csak az előre meghatározott napirendi pontokat lehet tárgyalni, és pénteken azért tartottak rendkívüli ülést, mert - több sürgős ügy mellett - a pécsi Gandhi Gimnázium kuratóriumába kellett volna tagot delegálniuk.

Azt, hogy a képviselők nem szavazták meg a napirendi pontokat, és nem lehetett az ülést levezetni, Kolompár Orbán úgy értékelte: "Farkas Flórián és frakciója - Teleki László embereinek támogatásával - nem kívánnak részt venni az OCÖ munkájában, a káoszkeltés a céljuk".

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×