INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Demeter: nem tervezi a Fidesz a titkosszolgálatok működésének átalakítását

Infostart / InfoRádió
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja szerint a legnagyobb ellenzéki párt nem alakítja át a titkosszolgálatok működését, ha kormányra kerül. Demeter Ervin ezzel lényegében megcáfolta a Népszava értesüléseit.

A napilap ugyanis azt írta, információi szerint a Fidesz megszünteti a Nemzetbiztonsági Hivatalt. Ennek alátámasztására idézett egy hamarosan nyugdíjba vonuló NBH tisztet, aki azt mondta a lapnak: már megüzenték neki, hogy az új kormány nem kívánja a jelenlegi formájában tovább működtetni az NBH-t.

A Népszava úgy tudja, a hivatalt összevonnák a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatával. Ezt pedig az a belbiztonsági minisztérium felügyelné, amely alá tartozna a rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség bűnügyi szakterülete és a büntetésvégrehajtás is. Demeter Ervin az InfoRádiónak azt mondta, nincs szükség átalakításra.

"Elsődlegesen nem szerkezetiek a problémák. 2006 óta van egy kormány, amely politikai célokra használja a titkosszolgálatokat. Elköveti azt a legnagyobb bűnt, amelyet egy demokratikus kormány elkövethet. Ennek számos bizonyítékát adta az elmúlt három év az önkormányzatok nemzetbiztonsági ellenőrzésétől kezdve az UD ügyön keresztül az ellenzéki napilapok újságíróinak vegzálásáig" - fogalmazott.

Demeter Ervin ugyanakkor hozzátette: azt nem lehet mondani, hogy az idők végezetéig így marad a rendszer, de Nemzetbiztonsági Hivatalra szerinte mindenképp szükség van. Azt mondta, nincs is olyan ország, ahol ne működne titkosszolgálati hivatal.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja megjegyezte, hogy az NBH-t és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát a Gyurcsány-kormány akarta összevonni.

A Népszava emlékeztetett, hogy az átalakításokhoz szükséges lenne a nemzetbiztonsági törvény módosítására, ezt viszont a parlament csak a képviselők kétharmadával tehetné meg. A lap azt írta, a Fidesz úgy számol, hogy az Országgyűlésbe esetlegesen bekerülő Jobbikot ebben a kérdésben maguk mellé tudnák állítani.


A címlapról ajánljuk