eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Bajnai Gordon munkatalálkozót kezdeményez Ficóval, aki kész erre

Bajnai Gordon miniszterelnök egyeztetést kezdeményez a szlovák kormányfővel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében, Robert Fico pedig kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével, és megvitatni vele bármiféle témát - derült ki a két politikus szóvivőinek közléséből.

A magyar kormányszóvivői iroda közleménye szerint a két kormányfő találkozójára - a megfelelő előkészületek után - még szeptember első felében sor kerülhet.

Bajnai Gordon szerint nem szabad hagyni, hogy elmérgesedjen a két ország közötti viszony. A munkatalálkozó célja, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek, és a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához.

Bajnai reményét fejezte ki, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet.

A találkozó részleteiről a két ország külügyminisztere, Balázs Péter és Miroslav Lajcák vasárnap a szlovéniai Bledben egyeztet.

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem látja semmi okát annak, miért kellene Pozsonynak bocsánatot kérnie Sólyom Lászlótól a múlt pénteki diplomáciai incidens kapcsán, amikor a szlovák hatóságok meghiúsították a magyar államfő révkomáromi látogatását - mondta Marek Trubac elnöki szóvivő a Pravda című pozsonyi napilap pénteki számában.

Kumin Ferencnek, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozatára reagált, aki Az este című tévéműsorban szerdán azt mondta: a Sólyom Lászlót augusztus 21-én ért sérelemmel a Magyar Köztársaság olyan sértést kapott a szlovák féltől, amely miatt elégtételt kell kapnia.

Pozitívan fogadta viszont a szlovák fél Kumin Ferenc azon felvetését, hogy Sólyom László és Ivan Gasparovic a visegrádi négyek államfőinek két hét múlva Lengyelországban sorra kerülő találkozóján megvitatnák a kétoldalú magyar-szlovák kapcsolatokat is. "Amennyiben Sólyom elnök úr érdeklődést mutat egy ilyen találkozó iránt, nem látunk okot arra, miért ne valósulhatna meg" - mondta a szlovák elnöki szóvivő.

A magyar-szlovák vita szempontjából az Európai Tanács (az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek, illetve szakminisztereinek testülete) az unió legfontosabb testülete, az ilyen jellegű nézeteltéréseket elvileg ezen a fórumon lehet megvitatni - mondta Balázs Péter a német EurActive.de hírportálon megjelent interjúban. A külügyminiszter szerint az unió nem kerülhet meg egy olyan incidenst, amikor egy tagállam államfőjétől megtagadták a belépést egy másik tagállam területére.

A londoni The Economist szerint nem csupán lekezelő diplomáciai lépés volt, de EU-előírásokat is sértett annak megakadályozása, hogy Sólyom László átlépje a szlovák határt. A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap szerint a jó modor megkövetelése nem oldja meg a vitás kérdéseket, de idővel elavulttá teheti azokat. Az EU ezt a receptet alkalmazta új tagjaival szemben 2004-ben, ám legalábbis Magyarország és Szlovákia esetében ez már nem működik - írta a The Economist.Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a szeptember 1-jei dunaszerdahelyi nagygyűlés célja felhívni a figyelmet a szlovákiai magyarság súlyos problémáira és tiltakozni az államnyelvtörvény ellen.

"El kell mondanunk, hogy elég volt a durva magyarellenességből, elég a kormány antidemokratikus praktikáiból, elég a hazudozásokból és a közös vagyon szétlopkodásából. Mi, magyarok, normálisabb körülmények között akarunk élni. Ez pedig a jelek szerint nemzetközi segítség nélkül megint nem fog menni. Ezért kell felhívnunk a problémáinkra egy ilyen nagygyűléssel a figyelmet" - mondta Csáky az Új Szó című napilapban fizetett hirdetésként közölt interjúban.

A nagygyűlést az MKP szervezi, társrendezőként a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala jegyzi.

A romániai magyarság képviselői is ott lesznek Dunaszerdahelyen, hogy tiltakozzanak a szlovák nyelvtörvény ellen - mondta az MTI-nek Bíró Rozália, a Bihar megyei RMDSZ választmányának elnöke, Nagyvárad alpolgármestere.

Óriásplakát-kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a szlovákiai államnyelvtörvény képtelenségeire és hibáira a Híd-Most - közölte az új szlovákiai magyar párt vezetőségének két tagja, A. Nagy László és Simon Zsolt Pozsonyban. A kampány a jövő héten kezdődik. A plakátokon magyar és roma nyelven, illetve három szlovák tájszólásban olyan szövegek lesznek, amelyek szándékosan megsértik a nyelvtörvényt.

A szlovák nagykövet elleni budapesti támadás arra utal, hogy puskaporos hordón ülünk - mondta Eörsi Mátyás az MTI-nek. Csütörtökön két férfi leszorította az útról a szlovák nagykövet autóját, őt magát a nemzetiségéért szidalmazták, majd elhajtottak. Az elkövetőket a rendőrség később elfogta. Az SZDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy az előző nap Molotov-koktélt dobtak a budapesti szlovák nagykövetség épületére. Azt mondta, ha egy ilyen támadás célt ért, "itt valami fel fog robbanni".

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elvárja, hogy Szlovákia kérjen bocsánatot a magyarságot ért sérelmekért; a szervezet péntektől kerjenbocsanatot.hu címmel internetes oldalt indított - közölte Rétvári Bence, az IKSZ elnöke Budapesten.

Nyilatkozatban ítélte el a szlovákiai magyarokat érintő lépéseket, a szlovákiai nyelvtörvényt és Sólyom László államfő Szlovákiába történő belépésének megtagadását a Generális Konvent, a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×