eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A támadó kivárta, ameddig vége a Loki-meccsnek

A térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése alapján keresi a rendőrség azt az elkövetőt, aki ma hajnalban Molotov-koktélt dobott a szlovák nagykövetség budapesti épületére.

Feltehetően egy ember, kivárva, amíg a Debrecen-Levszki Szófia meccs szurkolói távoznak a Puskás Stadionból, és 23 óra 40 perckor lejár a szlovák nagykövetséget őrző rendőrök szolgálati ideje, két Molotov-koktéllal dobta meg a Stefánia úti épületet - tájékoztatta a sajtó képviselőit Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Az égésgyorsítóval töltött üvegek nem gyulladtak meg, így anyagi kár nem keletkezett. A rendőrség közveszély-okozás kísérlete ügyében nyomoz.

A dandártábornok elmondta, hogy egyelőre a szemtanúkat keresik, illetve a nagykövetség épületére helyezett kamerák felvételeit elemzik. Hozzátette: az esti meccsre nagy tömeg érkezett, ami megnehezíti a felvételek átnézésével megbízott nyomozók munkáját.

Újságírói kérdésre válaszolva Bodnár Zsolt elmondta: nem gondolja, hogy egy szurkoló követte volna el a cselekményt, mert - ahogy fogalmazott - "addigra a terület kiürült." Hozzátette: valószínűtlennek tartja azt is, hogy a korábban pártszékházakra, politikusok otthonaira Molotov-koktéllal támadók között kellene keresni az elkövetőt.

A szlovák külügyminisztérium - mint közleményben írja - "nagy aggodalommal figyeli az incidenst, és azt egyidejűleg egyedülálló bűnügyi esetnek tekinti." Bajnai Gordon kormányfő az épület védelmének megerősítését kérte a rendőrségtől.

A Magyar Külügyminisztérium szerint a támadás súlyosan árt Magyarország megítélésének és tovább nehezíti a két ország közötti vitás ügyek rendezését. Hasonló véleményen van Szili Katalin házelnök, Mesterházy Attila, szocialista frakcióvezető vagy Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsága fideszes elnöke is. Szerintük ez az eset súlyos kárt okoz a felvidéki magyarság számára, hozzájárul Magyarország nemzetközi tekintélyének csorbításához, és azok malmára hajtja a vizet, akik a két ország közti feszültség fenntartásában érdekeltek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×