eur:
396.79
usd:
355.44
bux:
74512.72
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Korlátoznák az ügyvédjelöltek számát

Jönnek az óvoda-bölcsődék. Válságstábok a kórházakban. rossz irányba léptek a háztartások a második negyedévben. Témák a reggeli lapokból.

A Népszabadság arról ír, hogy a gyes időtartamának és az óvodáztatás szabályainak jövő évi változása miatt bevezetik az egységes óvoda-bölcsőde intézményét a tízezer fősnél kisebb településeken. A bölcsődei helyhiány évek óta probléma országszerte. Tíz-tizenötezer bölcsődei hellyel van kevesebb a szükségesnél. A cikk szerint jövő évtől bizonyára még több szülő venné igénybe a bölcsődei szolgáltatást: a 2010. április 30-a után született kisbabák után ugyanis már csak két évig jár a gyes, így vélhetően sokan próbálnak gyermekük óvodás kora előtt munkába állni. A 2009 szeptemberétől szervezhető óvoda-bölcsődékben napi tízórás nyitva tartás esetén legkevesebb két óvodapedagógus, egy dajka és egy bölcsődei gondozó látja el a feladatokat. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel, a létszám nem haladhatja meg a húsz főt. A kormány reményei szerint az új intézménytípus nem csupán a bölcsődei, hanem az óvodai férőhelyproblémát is enyhítheti.

Az egészségügy jövő évre tervezett költségvetése jelentős elvonással számol az idei összeghez képest; a megszorítás minden területet érintene - írja a Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. Varga Ferenc, a Kórházszövetség elnöke szerint ősszel a kormánynak vissza kell adnia a legutóbb elvont 13 milliárd forintot. Felhívta a figyelmet, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézményekben már most válságstábok alakultak, ugyanis egyre több pénzzel tartoznak a beszállítóknak. Sinkó Eszet egészségügyi közgazdász szerint a csőd apró jelei már most is mindennaposak, a minőség egyre romlik, a várólisták nőnek. A szakember úgy véli: bizonyos fekvőbeteg-ellátó intézményeket - ha nem is kell bezárni, de - aktív gyógyítás helyett más tevékenységre, például szociális ellátásra kell használni.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy altatótúladagolás okozta Michael Jackson halálát. A szakértői jelentés megállapította: végzetes gyógyszerkeverék került az énekes szervezetébe néhány órával halála előtt. A popsztár magánorvosa, Conrad Murray heteken át naponta adott propofolt, egy igen erős, egyebek között műtéti altatásokhoz használt szert az álmatlanságban szenvedő Jacksonnak, egyszersmind további - enyhébb - altatókat adott neki. Az orvost emberöléssel gyanúsítják.

A Népszabadság értesülései szerint még legalább három, már azonosított gyanúsítottat keres a Nemzeti Nyomozó Iroda a romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat miatt. A lap úgy tudja, a nyomozók lefoglaltak több számítógépet, amelyeken reményeik szerint az eddigi és a tervezett támadásokkal kapcsolatos információk lehetnek, amelyek további lehetséges elkövetők vagy segítők nyomára vezethetik a nyomozókat. Az NBI illetékese úgy nyilatkozott: "a művelet befejeződött", de a lap úgy tudja, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében az NBH fokozza felderítő tevékenységét. Az ORFK ma számol be részletesen a nyomozásról, amelynek eddig négy gyanúsítottja van rács mögött.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy megfelelő éves árbevételhez kötné az ügyvédi kamara, hogy ügyvédek és ügyvédi irodák gyakornokot, jelöltet alkalmazzanak. Erre a most módosított szakmai törvény jogosítja fel az érdekvédelmi szervezetet. A jogszabály szerint csak az az ügyvéd kerülhet be a pályakezdőket foglalkoztatók névjegyzékébe, aki legalább 2 éve gyakorolja hivatását, és nem áll fegyelmi vagy büntetőeljárás hatálya alatt. Háromnál több jelöltje senkinek sem lehet. A jogszabály módosítását az a jelenség indokolja, hogy olyan ügyvédek is alkalmaznak jelöltet, akiknek ehhez nincs elegendő ügyük. A gondok gyökere az, hogy a hazai jogi egyetemek évente 3000-3500 diplomást bocsátanak ki. A bíróság, az ügyészség és a közjegyzők évente összesen 100 új fiatal szakembert sem vesznek fel.

A Világgazdaság arról ír, hogy szeptember elsejétől tovább bővül az ingyenesen megismerhető cégadatok köre: a cégvezetők, illetve a vezető tisztségviselők eltiltásáról is tájékozódhatnak már az érdeklődők az IRM www.e-cegjegyzek.hu honlapján. A név megjelölésével választ kaphatnak arra, hogy a keresett személy melyik gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve szerepel-e az eltiltottak listáján. Az új rendelkezések, illetve a nyilvánosság segíthetik a cégbírákat és a tisztességes piaci magatartással kapcsolatos elvárások érvényesülését.

A Napi Gazdaság cikke szerint rossz irányba léptek a háztartások a második negyedévben: a részvénypiacon nettó eladói pozícióban voltak, miközben az első negyedévhez képest közel 30 százalékkal nőtt a BÉT-re bevezetett részvények kapitalizációja, szinte kizárólag az árfolyamok emelkedése miatt. A hazai magánszemélyek az állampapírok piacán is az eladók táborát gyarapították. A negyedév során az értékpapírok állománya 741 milliárd forinttal csökkent a nettó kibocsátás és kamathalmozódás eredőjeként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

A McLarennél Lewis Hamilton 2012-es távozása után komoly vesszőfutás kezdődött, ami főként a rossz motorválasztás számlájára volt írható. Az elmúlt években viszont sokat fejlesztett a brit istálló, aminek a gyümölcse az idei szezonra érett be – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy a Lando Norris–Oscar Piastri páros nagyon jól működik, igaz, vannak hiányosságaik is, így egyáltalán nem lehet leírni Max Verstappent.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Túlfejlesztett a piac, 20-25 százalékos üresedési ráták jöhetnek

Túlfejlesztett a piac, 20-25 százalékos üresedési ráták jöhetnek

Megtorpanni látszik a spekulatív ipari és logisztikai ingatlanok piaca. Ez csak a ciklikusság vagy rendszerszintű a probléma? Ki, milyen fejlesztésekben látja a jövőt? Inkább Budapest vagy inkább a vidék lehet a következő évek slágere? Hol lesz az üresedési ráta 2025 végén? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a XX. Property Investment Forum konferencia ipar-logisztikai panelbeszélgetésének szakértői, Székely Ádám, az Innovinia ügyvezető igazgatójának, tulajdonosának, az IFK, alelnökének moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 12:41
×
×
×
×