eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Gyurcsány Ferencnek fontos szerep jut a kampányban

Várhatóan az Egyesült Államokból kérnek fel kampánytanácsadót a választási felkészülésre a szocialisták. A Táncsics Alapítvány elnökeként Gyurcsány Ferenc is érdemi részese lesz a folyamatoknak.

A Népszabadság úgy értesült: már több mint másfél hónapja elkezdte a választásra való felkészülést az MSZP. Készül a program is, amely egyfelől választ kíván adni arra, hogy mivel folytatná kormányon a szocialista párt, illetve milyen válaszokat kész adni a válság utáni időszak problémáira a baloldal. A végleges programot a november végére, illetve december elejére tervezett kongresszus fogadja majd el, ezt szakmai és társadalmi vitasorozat előzi meg. Ugyancsak a kongresszuson nevezik majd meg az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

A kormány augusztusban számos közalkalmazottnak egy fillért sem adott vissza abból a pénzből, amennyivel az érintettek az évközi adócsökkentés miatt többet fizettek be az államkasszának - jelezték a Magyar Nemzet olvasói. Pedig az összeg egy része még a pénzügyi tárca szerint is járt volna. Az egyik közigazgatási szervezet középvezetője augusztusi bérével együtt nem kapta meg a személyi jövedelemadó rendszerének évközi módosítása miatt neki járó 18 ezer forintot. Az olvasó ezt azért is felháborítónak tartja, mert - mint közölte - a Magyar Államkincstár korábban ígéretet tett a közigazgatásban dolgozóknak arra, hogy az őket megillető forintokat augusztus elején hiánytalanul készhez kapják.

Az Index beszámolója szerint egy floridai könyvelő cég hiába alkudott le nyolcvannyolcmillió dollárt New York városánál a magyar diplomaták tizennyolc éve halmozódó ingatlanadójából, néhány nap múlva az USA elengedte az egész tartozást. A floridaiak bukták negyvennégymillió dolláros sikerdíjukat, és ezért most a bíróságon követelnek kártérítést a magyar államtól. Négyszer hetvenötezer dollárt és a bíróság által később megállapítandó kártérítést akarnak, mert szerintük hiába dolgoztak Magyarországnak, nem kapták meg a pénzüket. A magyar külügy azt állítja, hogy nem is tudnak a perről.

A Napi Gazdaság arról ír: a válság elhúzódó hatásai miatt a kiskereskedőknek még hosszú ideig a korábbinál kisebb forgalommal kell beérniük az Atlanti-óceán mindkét partján. Az eurózónában júniusban 2,4%-kal zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összevetve, ami ugyan valamivel jobb a háromszázalékos májusi csökkenésnél, de rosszabb a vártnál. A vásárlói óvatosságot főleg a munkaerő-piaci bizonytalanság motiválja. Az Egyesült Államokban a kiskereskedelem újabb visszaesését jelzik a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők.

A Világgazdaság arról számol be, hogy ebben az évben már a 2004-eshez hasonló nagyságú területen folyhat ökológiai gazdálkodás Magyarországon. Az elmúlt öt évben ugyanis folyamatosan csökkent mind az ellenőrzött területek nagysága, mind a vállalkozások száma. A hazai biogazdálkodás 95 százalékát ellenőrző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője a visszaesést annál szomorúbbnak tartja, mivel Magyarországon rendelkezésre állna elegendő munkaerő, kellő szaktudás, ráadásul az ország talaja sem annyira szennyezett, mint Nyugat-Európában.

Néhány hete kiderültek a felvételi ponthatárok, és egy bő hónap múlva indul az újabb egyetemi/főiskolai félév. Ahogy az már évek óta lenni szokott, sokan elgondolkodnak a diákhitel felvételén. A Pénzcentrum annak járt utána, milyen feltételekkel lehet felvenni a hallgatói kölcsönt, és mire érdemes figyelni, mielőtt belevágnánk.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×