eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tíz újabb gyanúsított a VII. kerületi ingatlanügyben

Tíz újabb gyanúsítottat hallgatott ki júliusban a Központi Nyomozó Főügyészség a VII. kerületi ingatlanügyben - közölte a főügyészség vezetője. Hunvald György polgármestert már fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel is gyanúsítják.

Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta: a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a főügyészség július első felében őrizetbe vette, majd pedig gyanúsítottként hallgatta ki Hunvald György egy ismerőség. A kettős állampolgár a VII. kerületi polgármester korábbi üzlettársa.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2003-tól 2008 végéig több millió forint vesztegetési pénzt adott át Hunvald Györgynek, aki ennek fejében VII. kerületi önkormányzati megrendelésekkel látta el az ismerőse érdekeltségébe tartozó céget.

Hunvald ismerőse Hunvaldék keszthelyi nyaralóingatlanának kialakítását is több millió forinttal támogatta.

A gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését. Vele szemben a nyomozási bíró lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A főügyészség az újabb gyanúsítások kapcsán több helyszínen is tartott házkutatást, és fontos bizonyítékokat foglalt le.

A nyomozást folytató főügyészség szerint a tíz új gyanúsított közül hat "strómanként" működött közre az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégekben, mivel csak névlegesen voltak a cégek tulajdonosai, illetve ügyvezetői.

Ezeket az embereket - hasonlóan az ügyben korábban már kihallgatott 5 további "strómanhoz" - közokirat-hamisítás elkövetésével gyanúsítja a főügyészség, mivel közreműködtek abban, hogy valótlan adatok kerüljenek a közhiteles cégnyilvántartásba.

A gyanúsítottak közül ketten elismerték a terhükre rótt bűncselekményeket.

Az ügyben eddig összesen 16 önkormányzati ingatlan értékesítésével, 346 millió forint vesztegetési pénz átadásával, több önkormányzati lakással, illetve családtag részére történő "jövedelem-kiegészítéssel" kapcsolatban történtek gyanúsításközlések. Az ügyben szereplő gyanúsítottak az önkormányzatnak összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség eddig összesen 21 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, amely eljárás jelenleg is széles körben folyik.

Hunvald Györgyöt február 10-én vette őrizetbe és 12-én helyezte előzetes letartóztatása az ügyészség. Kezdetben csak azzal gyanúsították: tudott arról, hogy több kerületi ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket az épületeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron akarják megvenni.

A polgármester mindezek tudatában szándékosan segítséget nyújtott a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága elnökének, és vele, illetve az ügyben érintett vállalkozókkal egyeztetve egymást követően több ingatlan értékesítésekor, 2003-ban és 2004-ben szándékos bűncselekményeket követett el az önkormányzat sérelmére.

Később egyre több esetre derült fény: Központi Nyomozó Főügyészség arról is tájékoztatást adott, hogy újabb hivatali vesztegetés is felmerült Hunvald György kapcsán, valamint hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás. Az ügyészek szerint ismerősöknek, rokonoknak utalt ki kedvezményes lakásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×