eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Találkozót kértek a köztársaság elnöktől a Jobbiktól félő melegszervezetek

Óriáspanama vagy elúszott lehetőség volt-e az MVM-ügy? Személyes találkozót kértek a köztársasági elnöktől a melegszervezetek. Az új kórházi finanszírozási rendszerről. Szemle a lapokból.

Az Index.hu összeállítást közöl arról, hogy óriáspanama vagy elúszott lehetőség volt-e az MVM-ügy. Az MVM csoport részéről eljáró személyek esetében sikkasztás és hűtlen kezelés, a résztvevő külső felek oldalán orgazdaság, pénzmosás és jogosulatlan befektetési tevékenység, valamint a bűnszövetkezeti elkövetési forma gyanúját veti fel az offshore cégekhez került milliárdok ügye - áll abban a jelentésben, amit egy nemzetközi ügyvédi iroda készített az MVM felügyelőbizottságának. Az offshore cégeket képviselő Szász András szerint viszont minden szabályosan zajlott, és az okozott sok milliárd forintos kárt az országnak, hogy az MVM új vezetősége visszatáncolt az előkészített külföldi befektetésektől, amelyek regionális szereplővé emelhették volna a nemzeti áramszolgáltatót.

A Népszabadság arról ír, személyes találkozót kértek a köztársasági elnöktől a melegszervezetek, mert a Jobbik és más nemzeti radikális mozgalmak bejelentették, együttesen fogják megakadályozni az őszi melegfelvonulást. A melegek a rendőrség és az ügyészség segítségét is kérik. A melegszervezetek úgy vélik: a köztársasági elnök támogatása növelné elfogadottságukat és ezzel biztonságukat is.

A Magyar Nemzet az új kórházi finanszírozási rendszer miatt a kórházvezetők megszorítási elképzeléseiről közöl összeállítást. A lap szerint az intézmények elbocsátásokra, a béren kívüli juttatások további csökkentésére, a betegellátás korlátozására, az eszközbeszerzések és felújítások elhalasztására kényszerülhetnek.

A Világgazdaság arról ír, hogy újra népszerű Európában a buszos utazás. Legalábbis erre utal, hogy a magyarországi beutazóturizmusban átlagosan 10-15 százalékos bővülés tapasztalható a buszközlekedésben. Főleg Németország keleti és déli tartományaiból érkeznek így a turisták Magyarországra, de sokan jönnek busszal Hollandiából és Romániából is. Eközben a légitársaságok forgalma alaposan megcsappanhat: a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség becslése szerint a globális utasforgalom nyolc százalékkal csökken az idén. A trend magyarázata: a válság nyomán előtérbe került az olcsóbb buszos utazás, míg a drágább repülést megfontolják a turisták.

A Napi Gazdaság körképe a spanyol és horvát tengerparti kínálatból ad ízelítőt. Az összeállításból kiderül: egyre több jó vétel akad. Spanyolországban 20-30, a horvátországi Adrián mintegy 20 százalékkal lettek olcsóbban az ingatlanok a válság nyomán, ami már elegendő volt arra, hogy újra meghozza a vásárlási kedvet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×