eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem köthetnek magukhoz a távhőszolgáltatók - A nap hírei

Az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a fővárosi távhőszolgáltatásról leválás korlátozását az Alkotmánybíróság. Csaknem 42 milliárd forint adózott eredményt ért el az első negyedévben az OTP Bankcsoport. Meghalt egy magyar hegymászó Nepálban.

Alkotmányellenes a távhőhöz kötés

Az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a fővárosi távhőszolgáltatásról leválás korlátozását az Alkotmánybíróság. A testület megsemmisítette az erről szóló önkormányzati rendeletet. A megtámadott szabályozás értelmében az új létesítmények kialakításakor vagy a meglévő energiaellátó rendszerek átalakításakor olyan fűtési rendszert kell kialakítani, amely nem jár helyi károsanyag-kibocsátással. A rendelet nevesíti a távhőt, a villamos energiát és a napenergiát. Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: megalapozottnak találták az eljárást kezdeményező közigazgatási hivatal véleményét, amely szerint a távhő-szolgáltatási törvény alapján az önkormányzat nem írhatja elő, milyen fűtési rendszerrel váltható fel a távhőszolgáltatás. Sereg András hozzátette: a távhőszolgáltatás - különösen a lakossági felhasználóknál - természetes monopolhelyzetben van, így kitüntetett szerepe van a fogyasztók védelmének.

Idénymunkával a munkanélküliség ellen
A mezőgazdasági idénymunka támogatásával kívánja bővíteni a foglalkoztatottak körét a kormány. A szociális és munkaügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az Út a munkához nevű program részeként elsősorban a rendelkezésre állási támogatásban részesülőknek, illetve a nyilvántartott álláskeresőknek kívánnak munkalehetőséget biztosítani. Simon Gábor hangsúlyozta: az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottak egyúttal segíthetnek a mezőgazdasági vállalkozók nyári munkaerő-szükségleteinek kielégítésében.

A kormány nem családbarát
A Fidesz alelnöke szerint megszorításokon alapul a kormány családtámogatása. Pelczné Gáll Ildikó, aki egyben az ellenzéki párt női tagozatának elnöke, országjáró körútjának győri állomásán beszélt erről. Pelczné Gáll Ildikó úgy vélte: a fideszes vezetésű Győr sokkal inkább családbarát politikát folytat, mint a jelenlegi kormány. Példaként említette, hogy a bölcsődei férőhelyek egyenkénti évi 1,2 millió forintos bekerülési költsége és az utánuk járó 540 ezer forintos normatíva közötti különbséget a városvezetés finanszírozza.

Sérül a fogyatékkal élők választójoga
Az alkotmány és az érintett jogszabályok módosítását szorgalmazza az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a fogyatékkal élők választójogának biztosítása érdekében. Szabó Máté a "Méltóképpen másképp" nevű projekt keretében indított vizsgálat során megállapította: Magyarországon a Fogyatékos Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezményben, valamint az Európai Emberi Jogi Egyezményben foglalt kötelezettségekkel ellentétben a gondnokság alá helyezettek és a fogvatartottak az Alkotmány értelmében automatikusan elvesztik választójogukat. Az ombudsman hangsúlyozza: sérül a fogyatékos emberek választójoga akkor is, ha a szavazatszámláló bizottság nem tud megfelelően kommunikálni az érintettel, a szavazóhelyiségeket nem lehet kerekesszékkel megközelíteni, illetve ha a szavazási anyagok nem készülnek el Braille vagy nagyított betűs formátumban, nincsenek feliratozva vagy jelnyelvre tolmácsolva, vagy túl bonyolult megfogalmazást használnak.Költséghatékony OTP-negyedév
41 milliárd 810 millió forint adózott profitot ért el az OTP Bankcsoport 2009 első negyedévében, ami 24 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától. A pénzintézet gyorsjelentése szerint az első negyedév mérleg- és eredményszempontból is a menedzsment előzetes elképzeléseinek megfelelően alakult, kedvezőbb az időarányos tervnél. A bank 2009-re 150 milliárd forintos csoportszintű adózott nyereséget irányzott elő. A portfolio.hu elemzői szerint az OTP a várakozásokat magasan meghaladó első negyedéves eredményekről számolt be. A szakértők hangsúlyozzák: az OTP rendkívül költséghatékony volt, a 10 százalékos hitelbővüléshez 6 százalékos betétnövekedés is társult.

Olaszliszka: életfogytiglant kér az ügyész
Életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az ügyész az olaszliszkai emberölés másodrendű vádlottjára. Miskolci László öt további vádlott esetében határozott tartamú fegyházbüntetést indítványozott, hozzátéve, hogy a törvényi maximum kiszabását javasolja. A negyed- és a nyolcadrendű vádlottra fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kért. Az elsőrendű vádlott jogi képviselője a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett halált okozó testi sértésben kérte a bűnösség megállapítását. A többi ügyvéd védence felmentését, illetve az enyhítő körülmények nagyobb figyelembevételét kérte. A perbeszédeket pénteken folytatják. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006 októberében gyermekei szeme láttára verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután gépkocsijával elsodort egy kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

Halál a Himalájában
Meghalt egy magyar hegymászó Nepálban; az erdélyi születésű orvos, Szabó Levente testét a Manaslu-n temették el. Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke elmondta: az orvos 7800 méterig jutott fel tegnap, majd lefelé haladva 7300-7400 méteren azt észlelték a társai, hogy lezuhant mellettük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×