eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sólyom megdöbbentő nyilatkozata - mi lesz a következmény?

A köztársasági elnök oknyomozásra buzdította a sajtót vasárnapi szentkirályszabadjai nyilatkozatában. Sólyom László szerint a Veszprém és Balatonalmádi között tervezett repülőtér ügye számos olyan kérdést vet fel, mint amilyenek feltehetőek a szintén vitatott szerencsi szalmaerőmű vagy a sukorói ingatlanberuházás esetében. A nyilatkozat ezen részei nem szerepeltek a tudósításokban - derül ki az elnök szavait megörökítő videó-felvételből.

A köztársasági elnök vasárnapi nyilatkozatáról viszonylag bőséges terjedelemben beszámolt a magyar sajtó. A tudósításokból azonban kimaradt néhány fontos elem, ezek megismerhetőek abból a videó-felvételből, amely teljes egészében tartalmazza Sólyom László nyilatkozatát. A cikkünk végén látható felvételt Kepli Lajos készítette.

A köztársasági elnök oknyomozásra buzdította a sajtót: nézzenek utána, milyen szempontok alapján születtek meg bizonyos döntések a vitatott szentkirályszabadjai repülőtér-beruházást megelőzően.

Sólyom László feltette a kérdés: vajon miért úgy adták át az érintett önkormányzatoknak a volt katonai repülőteret hasznosítása, hogy polgári légi forgalmat kell lehetővé tenni a Veszprém és Balatonalmádi közötti területen? És vajon hogyan lehetséges az, hogy a döntést követő napon már meg is alakulhatott Magyarországtól távol a repülőteret hasznosító offshore cég?

Az elnök "Nem szabadja!" Szentkirályszabadján

A köztársasági elnök leszögezte: a repülőtér megvalósulása esetén "értékrombolásról lenne szó, ezért szeretnék ennek különös nyomatékkal hangot adni. Egy szemlélet ellen szeretnék kiállni." Beszélt arról is, hogy egyetért azokkal, akik tiltakoznak a szentkirályszabadjai repülőtér megvalósulása ellen. Mint mondta: ez az ügy hasonló kérdéseket vet fel, mint a szintén vitatott szerencsi szalmaerőmű vagy a sukorói ingatlanberuházás.

Az elnöki nyilatkozat kitért arra, hogy a környezetvédelmi szakhatóságoknak minden szempontot értékelve kell felelős döntéseket hozniuk az ilyen ügyekben.

Sólyom László arra is felhívta a figyelmet, hogy balatoni utazása az "értékőrző tájak és emberek" sorozatba illeszkedik. Mint mondta, a Balaton és környéke nemzeti érték, kiemelt üdülőkörzet, ezért itt minden beruházás esetében nagy figyelemmel kell vizsgálni, hogy ne kerülhessen sor értékek lerombolására.

"Mi még itt vagyunk!"

Az államfő kiemelte, hogy szavai nem a külföldi beruházások ellen irányulnak. Hozzátette: csak olyan beruházást szabad támogatni és megvalósítani, "amely összhangban van az ország érdekeivel." Olyan külföldi beruházókat várunk, "akiknek nem csak térkép Magyarország. Mi még itt vagyunk!" - fejezte be nyilatkozatát Sólyom László, nyomatékosítva, hogy a helyi lakosság és általában az ország érdekeit egyetlen beruházásnál sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×