eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bajnai: eddig 20 ezren vesztették el állásukat a válság miatt

A kormány számításai szerint Magyarországon eddig mintegy húszezren vesztették el állásukat a pénzügyi-gazdasági válság miatt, és a folyamatnak még nincs vége - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azon a konferencián, amelyet a globális gazdasági válságról tartottak pénteken Budapesten.

A Brit Nagykövetség és a Közép-Európai Egyetem közös rendezvényén a miniszter kiemelte: a kormány február 16-án jelenti be azokat az adó-, járulék- és szociális rendszert érintő változtatásokat, amelyek hosszabb távon alapozzák meg a válságból való kilábalást, és amelyek megteremtik annak lehetőségét, hogy Magyarország újból növekedési pályára álljon.

A fejlesztési miniszter aláhúzta: a kormány számos jelentősebb programot indított el a vállalkozások helyzetének javítására azóta, hogy a válság tavaly október elején elérte az országot.

Ide sorolta, hogy könnyített feltételekkel akár 50 millió forintig vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a kis- és középvállalkozások a válságra való tekintettel.

Rámutatott: Magyarország egyik legfőbb gondja az, hogy igen alacsony a foglalkoztatás szintje, a foglalkoztatási ráta 57 százalékot ér el, ezzel az ország az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb szinten áll. Ezt is javíthatja az, hogy tavaly decemberben a kormány mintegy 1.400 milliárd forintos gazdaságélénkítő és vállalkozástámogató csomagot hirdetett meg, és a kis- és középvállalkozások esetében különböző eszközökkel igyekszik a forráshoz jutást könnyíteni.

A miniszter szólt arról is: az ország számára komoly problémát jelent, hogy vezető exportpiacainak gazdasága zsugorodik, így Németország, Olaszország és Ausztria gazdasága is recesszióba került. A kormány egyik legfőbb feladata tehát az, hogy új piacokat igyekezzen szerezni a vállalkozások számára, elsősorban olyan célországok vonatkozásában, mint például Kína, India. "Magyarországon a foglalkoztatás megőrzését azért is szem előtt kell tartani, mert különben hosszabb távon sem tudjuk kihasználni majd azt a növekedési potenciált, ami az országban rejlik" - mondta a miniszter.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az átfogó reformok mind az adó-, mind a szociális rendszer tekintetében azért szükségesek, hogy hosszabb távon az ország vissza tudjon térni a növekedési pályára. A reformlépések azért is fontosak, mert a befektetők körében vissza kell szerezni az ország iránti bizalmat, most a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon a legfőbb gond a bizalomhiány.

Az állások megtartása különösen fontos, ezért vetette fel a kormány, hogy négy munkanap után az ötödiken képzéseket, oktatásokat szervezzenek a vállalkozások, amelyeknek költségeit a kormány állná és a munkavállalók erre jutó bérének egy részét is magára vállalná a kabinet - említette meg.

A miniszter rámutatott: a világméretű válságban most az egyik legfőbb gondot az jelenti, hogy a gazdasági-pénzügyi válság után ne növekedjék az egyes országok államadóssága, ne következzék be fiskális krízis.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×