eur:
385.64
usd:
354.38
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Lesz nálunk valaha is euró?

A hetedik éve kormányzó szocialisták az előző ciklus elején még 2008-as magyarországi euróbevezetésről beszéltek. Azóta többször módosult a céldátum, majd le is vették a napirendről. A jelenlegi válság nyilvánvalóvá tette, hogy egy gazdasági krízis az árfolyam érzékenysége miatt sokkal súlyosabban érint egy euróövezeten kívüli országot, mint egy azon belülit.

Az Orbán-kormány utolsó évében politikai és gazdasági egyetértés volt abban, hogy 2006-ban vagy 2007-ben már nálunk is be lehet vezetni az eurót. Sőt, az előrejelzések szerint Szlovákiában csak jóval utánunk, 2010-re várták az uniós valutát.

Magyarországon 2008. január elsejétől az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz - ezt már 2003. július 16-án Medgyessy Péter László Csaba pénzügyminiszterrel tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be.

Az akkori miniszterelnök szavai szerint a kormány a jegybankkal egyetértésben emellett kötelezte el magát. A kormányfő, akinek Gyurcsány Ferenc volt a főtanácsadója, úgy vélte, 2004 az euró bevezetésének első éve lesz, nem lehet az első lépést más irányba tenni.

Medgyessy Péter ezért 2004-re ígérte az államháztartási hiány csökkentését. Ezzel együtt onnan nőttek a nyugdíjak, kifizették az 53. és az 54. heti extra nyugdíjat, januártól nőtt a lakásépítési kedvezmény (a szocpol) összege, bővült az ingyenes tankönyvet kapók köre, folytatódtak az útépítések. Akkor is kilátásba helyezték azonban a fogyasztási adók enyhe emelését.

Járai Zsigmond, a jegybank elnöke az euró bevezetéséről szóló tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy egyetért a kormány céljaival. Ugyanakkor a Népszabadság beszámolója alapján az MNB elnöke akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányprogram meghirdetésének legnagyobb kockázata az, ha a kabinet letér az általa kijelölt útról.

Később a Gyurcsány-kormány 2010-re, 2011-re, és 2013-ra módosította a céldátumokat, majd le is vette ezt a kérdést a napirendről. Alakultak politikai és szakmai bizottságok, testületek is annak érdekében, hogy újabb és újabb utakat jelöljenek ki az euró elérése érdekében. Arra is volt példa, amikor Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem tartotta fontosnak a közös fizetőeszköz bevezetését, inkább a nyugdíjak emelése mellett állt ki.

Múlt vasárnap már a lehető leggyorsabb, de teljesíthető és hiteles menetrend mellett áll ki. A kormányfő ezúttal azt mondta: az euróbevezetés nagyon fegyelmezett szociális, társadalmi és gazdasági program.

A szemetelő és a takarító meséje

Gyurcsány Ferenc rámutatott: Szlovéniában a kormány és az ellenzék megállapodott az euró bevezetésének programjában, és véget vetettek a szociális-társadalmi egymásra licitálásnak.

Tavaly július 7-én a kormány megtárgyalta és jóváhagyta a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság által készített Nemzeti Átállási Terv első változatát. Az átállási terv nem jelölt meg időpontot. A célja, hogy számba vegye az euróbevezetéssel kapcsolatos gyakorlati teendőket, javaslatokat tegyen a gazdasági szereplőknek a már most elvégezhető és a jövőben esedékes feladatokra, feltárja a döntési pontokat, illetve azonosítsa a folyamat mérföldköveit.

A 2002-es kormányváltáskor 300 milliárd forint plusz volt a költségvetésben. Most már - sokadik alkalommal - újra az államháztartás egyensúlyának helyreállítása a téma.

A HVG újságírójának ezt egy összekoszolt társasházi lift kitakarításához hasonlító megjegyzésre Gyurcsány Ferenc 2009 februárjában, a szocialista kormányzás hetedik évében azt közölte, jó lenne, ha azok a lakótársak, akik most szóvá teszik a dolgot, s nem mellesleg szemeteltek eleget 2001-2002 táján és azt követően is, nem akadályoznák a takarítót.

Az ötödik éve kormányfő szocialista pártelnök úgy fogalmazott: "Az nem megy, hogy míg a kezemben felmosórongy van, ők felrúgják a vizes vödröt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×