eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Párton belüli és koalíciós vita az MSZP népszavazási kezdeményezéséről

Az MSZP eljuttatta népszavazási kérdéseit az Országos Választási Bizottsághoz. Gyurcsány Ferenc kormányfő kiemelte: ha az öt parlamenti párt megállapodik a politikai közélet megtisztításáról szóló javaslatokról, akkor visszavonják a népszavazási kérdéseket. A szocialista rakció polgármester tagjai jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják az összeférhetetlenségre vonatkozó javaslatot - mondta Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere. Horn Gábor kiemelte: a szabaddemokraták azt kérik a miniszterelnöktől: vonja vissza a benyújtott törvénycsomagokat.

Az MSZP a közélet megtisztítását célzó javaslatait benyújtotta az Országgyűlésnek, és a népszavazási kérdéseket is eljuttatta az Országos Választási Bizottsághoz - mondta a kormányfő hétfői tájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kezdeményezést akkor vonják vissza, ha a pártok megegyeznek a közéleti tisztasági csomagról. Nem akarnak mindenáron népszavazást, de megállapodást igen - hangsúlyozta a miniszterelnök.

"A politikusok nem angyalok és nem ördögök"

A kormányfő kulcskérdésnek a párt- és kampányfinanszírozás átalakítását tekinti, amely nélkül a program egésze sem érthető. Mint mondta, olyan mértékű gyanú vetül a politikára e tekintetben, amelyet szónoklatokkal és ígéretekkel nem lehet eloszlatni.

Gyurcsány Ferenc elmondta: ez az a pillanat, amikor senki nem menekülhet el, a megállapodás kényszere nagyobb, mint bármikor. "A politikusok nem angyalok és nem is ördögök, de olyanok, mint a szentek, akiknek maguk felé hajlik a keze. Éppolyan nehezen jutnak megállapodásra saját maguk mozgásterének szűkítése, saját világuk ellenőrizhetősége, átláthatósága tekintetében, mint bárki más" - közölte.

Az embereknek el kell magyarázni, hogy jó, ha mondjuk háromszorosára emelik a politika támogatását, ezzel egy időben viszont minden más csapot elzárnak - hangsúlyozta a kormányfő.

Az MSZP-frakció nyitott volt ellenzéki javaslatokra is, és támogatják, hogy a mindenkori kormány kampánylehetőségei szűkebbek legyenek, mint most.Elfogadhatatlan, hogy a képviselői összeférhetetlenséget a közéleti tisztasági csomaggal együtt tárgyalják - emelte ki Molnár Gyula, miután a szocialista polgármesterek megbeszélést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A XI. kerület szocialista polgármestere közölte: azzal egyetértenek, hogy a parlament fogadja el a közélet megtisztítását célzó javaslatokat, és amennyiben ez nem történik meg, népszavazás legyen róla.

Kerüljön ki a csomagból az összeférhetetlenség

Hozzátette: kezdeményezik, hogy a csomagból kerüljön ki az összeférhetetlenségre vonatkozó javaslat, és hogy induljon egy újabb egyeztetés egy közjogi csomagról, amelynek része lenne az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás, illetve a kisebb parlamentre vonatkozó fideszes elképzelés is.

Kisebb parlamentben lehetségesnek látjuk, hogy teljes egészében főállású képviselők legyenek - hangoztatta. Hangsúlyozta, javaslatuk nem valami helyett, hanem valami mellett van, többletet jelent.

Molnár Gyula hozzátette: azt is javasolják, hogy az összeférhetetlenség hatálybalépésekor jöjjön létre egy önkormányzati tanács. A testületnek egyetértési joga lenne a kormány és a parlament önkormányzatokat érintő döntéseinél - fejtette ki. A tanács tagjai polgármesterek, helyi képviselők lennének, vezetője választott tisztségviselő lenne - közölte.

Molnár Gyula azt mondta: a múlt héten többször egyeztetett erről a kérdésről a kormányfővel, aki pontosan látja, mennyire fontos ez a kérdés.

A két fizetés jelenthet problémát

A XI. kerület polgármestere szerint a legnagyobb probléma az, hogy nagyon sokan úgy gondolják, a két funkció betöltése okoz problémát. Mi úgy látjuk, hogy a két fizetés okozhat bizonyos problémákat - fűzte hozzá.

A szocialista politikus kiemelte: a tárgyalások során végig azt képviselték, hogy az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás hatálybalépésig a polgármester képviselők csak egy jövedelemmel rendelkezzenek.

Molnár Gyula szerint nem lenne szerencsés az összeférhetetlenség 2011-es hatályba lépése.A szabaddemokraták azt kérik a miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a népszavazási kezdeményezést - közölte Horn Gábor.

Az SZDSZ politikusa hangsúlyozta: zajlik az ötpárti egyeztetés, és nem is reménytelen a megállapodás, ezért célszerűbb és jobb, ha a pártok döntenek a kérdésben.

Például a párt- és kampányfinanszírozás szabályozására nem alkalmas a népszavazás, mert nem oldja meg a kérdést, csak visszadobja a parlament asztalára - emelte ki.

Az SZDSZ ügyvivője szerint a koalíciós partnerrel is célszerű leülni és tárgyalni arról, hogy a népszavazás helyett mi a megoldás.

Horn Gábor emlékeztetett, hogy 1994-ben változott meg az összeférhetetlenségi szabály, de mára kiderült, hogy nem szerencsés, ha a képviselők harmada egyben polgármester is, mert nem segíti elő a munkát.

Hanganyag: Exterde Tibor, Molnár Anikó és Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×