eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Még nincs döntés, mely ellátást finanszírozzák a magánbiztosítók

Szakemberek és politikusok beszéltek az egészségbiztosítás jövőjéről a Napi Gazdaság konferenciáján. Az egészségügyi minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az alapkérdésekben már megegyeztek az MSZP-vel, a vita arról zajlik, hogy a biztosítók hol és milyen formában kapjanak szerepet a rendszerben.

Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az SZDZS korábban már ismertetett vegyes egészségbiztosítási modelljét mutatta be. Mint mondta, ez a rendszer azért jó, mert a biztosítók versenye kikényszeríti a szolgáltató kórházak versenyét is, és ez minőségi javulást hoz az ellátásban.

Szerinte a vegyes modell ráadásul igazságosabb. Megszűnhet a hálapénz, mindenki azonos színvonalú ellátáshoz juthat, megszűnik a politikai befolyás, ugyanakkor többletforrás kerül a rendszerbe.

Országos vagy regionális?

Kovács Attila hangsúlyozta, hogy a felvázolt rendszer valódi szolidaritást hoz. Úgy vélte, hogy a kereslet és a kínálat összehangolását a piaci szereplők végezhetik a legjobban. Hozzátette: a korlátozott verseny is jobb a semminél.

A koalíciós partnerrel való egyeztetősről szólva elmondta: már tárgyaltak az alapkérdések döntő részéről, ebben meg is egyeztek. Például a szolidaritásról, a nemzeti kockázatközösség fenntartásáról, a szolgáltatók versenyéről.

A vita abban van, hogy a biztosítók hol kapjanak szerepet: országosan vagy regionálisan, és kérdéses az is, hogy mely ellátási formákban legyenek jelen.

Az államtitkár elmondta: jövőn héten lesz egy politikai és egy szakmai egyeztetés is, és június 25-ig meghozzák a döntést, hogy ősszel a parlament szavazhasson a nyáron kidolgozandó javaslatról.

Nem kell fetisizálni a magánbiztosítókat

Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke azokat a szempontokat sorolta fel, amelyek biztosan meg kell hogy határozzák az új egészségbiztosítási rendszert. Ilyen például a fenntarthatóság és a hatékonyság, valamint a minőség együtt a betegelégedettséggel.

Az államreformért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy az egészségügyben tiszta viszonyokat kell teremteni és olyan rendszer kell, amely elsősorban ezt segíti elő. Mint mondta, ma az a baj, hogy az ellátórendszerben nincsenek minőségi garanciái.

Szerinte az egészségügy helyzetét azonban nem csak a magántőke oldja meg. Az üzleti biztosítók fetisizálása szerinte nem lehetséges.

Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke az eddigi átalakítások következményeit elemezve közölte: a változtatások 25 milliárd forintos kiesést hozott a gyártóknak, kevesebb pénz jut tehát fejlesztésre és beruházásra. Foglalkoztatási problémákat is felvetett a reform, illetve a gyártók ellehetetlenülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 22:01
×
×
×
×