eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A rettegés foka: újabb vagyonosodási vizsgálatokat indít az APEH

Folyamatosan indít újabb és újabb vagyonosodási vizsgálatokat az APEH, ezért még senki sem nyugodhat meg. A hivatal elnökhelyettese az InfoRádióban azt mondta: bár korábban azt ígérték, hogy tízezer vagyonosodási vizsgálatot végeznek idén, nem állnak meg ennyinél.

Egymást indukálják a vagyonosodási vizsgálatok. Nagyon gyakori, hogy egy ellenőrzés után az adóhivatal átnézi a családtagok adatait is - közölte Varga Lászlóné.

Az elnökhelyettes szerint annyi vizsgálatot indítanak, ahány indokolt. Épp ezért nem osztja az adótanácsadók véleményét arról, hogy már nincs mitől félni, hiszen az APEH már elindított tízezer vizsgálatot. Az eltitkolt vagyonok utáni kutatás ráadásul jövőre is folytatódik.

Megalázó vizsgálatok?

Az InfoRádió korábban arról értesült, hogy ezek a vizsgálatok olykor az ügyfelek számára megalázó módon zajlanak. Nem ritka, hogy a kényes anyagi kérdésekről egy teremben egyszerre öt-hat revizor faggatja az ügyfeleket, a többiek füle hallatára.

Az adatvédelmi biztos szerint a gyakorlat adatvédelmi szempontból aggályos, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke ezért azt javasolja, hogy ilyen helyzetben mindenki ragaszkodjon a külön megállapodáshoz.

Csak átmeneti

Az APEH elnökhelyettese azonban ezt átmeneti állapotnak tarja, mint mondta, a közép-magyarországi régióban jelenleg költözik a hivatal, és nincs minden ügyintézőnek külön irodája.

Hangsúlyozta: a vizsgálatokat mindig párban végzik a revizorok, az adótitokra vonatkozó titoktartási kötelezettség azonban minden munkatársukra nézve kötelező. Kijelentette: nem tudják garantálni, hogy az ellenőr és az adózó párbeszédét más kollégájuk ne hallja.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×