eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Légi felvétel összedőlt épületek romjairól a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 7-én. Előző nap hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Nehezen megállapítható, mely antakyai épület maradhat - és ez még csak a kisebb gond

Nemcsak az épületeket, de a beléjük vetett közbizalmat is helyre kell állítani - mondta az InfoRádiónak Joó Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense. A BME szakértői csapata még múlt héten érkezett a földrengés sújtotta Törökországba, azóta már mintegy 50 épület állapotát megvizsgálták.

A múlt hét második felében érkezett a repülővel Törökországba, Adana városába repülővel Joó Attila a Műegyetem csapattagjaként, onnan utaztak tovább Antakyába, a földrengés által leginkább sújtott török városba.

A Hidak és Szerkezetek Tanszékének vezetője az InfoRádióban tapasztalatairól szólva elmondta, az Isztambuli Műszaki Egyetem munkatársaival együtt épületek felmérését végezték, mintegy 50 lakóházon vannak túl, illetve bejárták a törésvonalat egy török szeizmológus társaságában.

"Egy ilyen helyzetben nem teljes körű vizsgálatot végzünk anyagmintával és analízissel, hanem szemrevételezéses vizsgálat zajlik, ilyenkor a szakértőkkel meg kell állapítanunk a tartószerkezet állapotát, megkeressük, hogy milyen szerkezeti rendszerű a ház, hol vannak az elsődleges tartószerkezeti elemek és azokat érte-e kár, illetve a kár mértékétől függően is tudjuk azt osztályozni.

Nem mindegy ilyen esetekben, hogy az oszlopokban alakulnak ki olyan tönkremenetelek, amelyek további összedőlésekhez vezethetnek, vagy csupán a gerendákban

alakulnak ki a vízszintes terhek miatt lokális tönkremenetelek" - ecsetelte.

Ezen kívül ilyen esetekben jelentősek lehetnek a válaszfalakat, merevítőrendszereket érő károk.

A török szabályozás szerint három fokozat van a színskálán, piros, sárga és zöld.

Hogy lehetséges-e, hogy egy látszólag teljesen ép ház nem biztonságos, arra azt mondta, nem létezik 100 százalékos biztonság.

"Nem látunk az alapozásra, nem tudjuk, a talajban milyen törések alakultak ki, az épületeket pedig burkolhatja hőszigetelő réteg, akár a tartószerkezetet is" - figyelmeztetett Joó Attila.

Egy ilyen vizsgálatnál márpedig esetenként - nem mindig, de - meg kell bontani a hőszigetelő réteget, hogy legalább valamennyire fény derülhessen tartószerkezeti problémákra is.

"A talajviszonyok nagy mértékben befolyásolják a tönkremeneteli módokat, mindenre láttunk példát; nagyon régi, 2-3 szintes épületeket is összedönthetett a földrengés, mert akkor még nem számoltak ilyen földmozgásokkal. De voltak példák biztonságos épületekre is hasonló méretben, komoly vasbeton falakkal.

Magas épületeknél is volt minden: régebbi építésű épület, ami állva maradt, új, ami összedőlt"

- részletezte.

Hogy érdemes-e épületszerkezeti sérüléseket helyreállítani vagy bontás szükséges, arról azt mondta, "gazdaságossági kérdés".

"Van egy nem túl nagy számú, kisebb károkat szenvedett épületcsoport, ahol meg kell vizsgálni, hogy a sérült csomópontok kijavítása, a válaszfalak újraépítése, a merevítőrendszer megmentése mennyire gazdaságos, mind a kettő lehet jó megoldás, ehhez hosszabb vizsgálódás szükséges."

Az ott élők bizalmát is helyre kell majd állítani az épületekben, ehhez új szabályozásra is szükség van, mert úgy tűnik, az 1999-es földrengést követő szabályozás nem volt megfelelő Joó Attila szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×