eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos határidők közelednek országgyűlési képviselőválasztással kapcsolatban

A szavazás április 3-án lesz, de addig még hátravan néhány határkő.

Mozgóurnát személyesen április 1-jéig, levélben és azonosítás nélkül online március 30-áig, meghatalmazott útján és azonosítással online pedig április 3-áig lehet igényelni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra számít, hogy most a korábbinál többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

"Egy olyan ügy van, amire a választási irodának kell felkészülni, ez pedig az, hogy a karanténkötelezettség miatt a mozgóurnás szavazások száma valószínűleg magasabb lesz" - mondta korábban.

A koronavírus-járvány miatt egyébként még mindig veszélyhelyzet van érvényben, de ez György István miniszterelnökségi államtitkár szerint nem érinti a választást. "A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban szükséges egyértelműsíteni, hogy mindez az országgyűlési képviselők általános választásának megtartására, mint ahogy az az alaptörvényből is következik, nincs hatással."

Másik szavazókörbe március 25-éig lehet átjelentkezni, de a kérelmező ott is csak a lakhelye szerinti jelöltre szavazhat. Az átjelentkezést visszavonni azonosítás nélkül online vagy levélben március 25-éig, személyesen vagy online azonosítással április 1-ig lehet.

A külképviseleti névjegyzékbe ugyancsak március 25-éig kérhetik a felvételüket a választók, utána pedig 5 napjuk van arra, hogy meggondolják magukat.

A nemzetiségi névjegyzékbe március 18-áig lehet bekerülni, a szavazási levélcsomagot pedig március 19-e és április 3-a között lehet felvenni, illetve leadni a külképviseleteken.

A látássérültek március 25-éig igényelhetnek Braille-írásos szavazósablont, a mozgássérültek pedig március 30-áig jelezhetik, hogy akadálymentes szavazókörre van szükségük.

Szombattól hat külképviseleten átvehetők a csomagok

Szombattól vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat

  • az ungvári,
  • a beregszászi,
  • a kolozsvári,
  • a csíkszeredai,
  • a bukaresti és
  • a szabadkai

külképviseleten, ahol a szavazás napjáig minden nap 6-22 óra között várják őket. Hétfőtől pedig további hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomag átvételének lehetősége – írja az MTI.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, ehhez március 9-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe, ezt több mint 456 ezren tették meg.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

A 146 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleten (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen Lvivbe helyezte át a kijevi nagykövetséget, így akik kijevi átvételt jelöltek meg, azok Lvivben tudják átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólapok elkészítését követően juttatta el ezekre a külképviseletekre a szavazási levélcsomagokat, amelyek címzetlenek, azaz nem tartalmazzák azoknak a választópolgároknak a nevét, akik átvehetik azokat. Az NVI egyúttal eljuttatta az érintett külképviseletekre azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a névjegyzékbe vételükkor jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×