eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk
Liz Truss brit miniszterelnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

A toryk inkább Boris Johnsont hoznák vissza, mintsem hogy Liz Truss-szal folytassák

A kormánypárt legtöbb tagja menesztené a kormányfőt. Ők szavazták meg ugyan Liz Trusst, gazdasági programja olyan pénzügyi vihart kavart, hogy ha lehetne, most máshogy döntenének.

Hat hete még a brit Konzervatív Párt támogatta Liz Trusst és az általa javasolt gazdasági programot, többségük azonban most úgy szabadulna a brit miniszterelnöktől, mint a hőlégballont lehúzó homokzsáktól.

Ha most lenne a vezetőválasztás utolsó fordulója, akkor a toryk 55 százaléka immár Rishi Sunak volt pénzügyminiszterre szavazna, és csak 25 százalék tartana ki Truss mellett. Rishi Sunak volt az egyik, aki figyelmeztetett ellenfele fedezetlen adócsökkentő programjának veszélyeire.

A párttagok 55 százaléka azonnali lemondását kérné, és csak 38 százalék szeretné, hogy hivatalban maradjon.

De ki is lehetne az utód, ha Truss tényleg távozna? A YouGov közvéleménykutató által megkérdezett párttagok 63 százaléka Boris Johnsont, a hatalomból nyáron kiszorított ex-kormányfőt jó jelöltként nevezték meg. A válaszadók 32 százaléka mondta azt, hogy ő lenne az első számú jelöltje, és Sunak még mindig jóval mögötte kullog, 23 százalékkal.

Ha Johnson nincs a képben, a párttagok 60 százalék támogatná Sunak miniszterelnökségét, szemben a pénzügyi tárca élére került Jeremy Hunttal, akit 47 százalék látna szívesen miniszterelnökként.

Elég nyersen fogalmazott Truss esélyeiről Johnson egyik volt harcostársa és minisztere, Michale Gove. „Teljességgel így van” – mondta arra, hogy

nem az a kérdés, hogy „megy-e, hanem, hogy mikor Liz Truss”.

A miniszter szerint "a programját ízekre szedték", és a következő két hónapban a közvéleménynek „pokolian sok fájdalmon kell keresztülmennie”. A jelenlegi helyzetet „bűn rossznak” nevezte és azt mondta: kemény gazdasági gyógyszerre van szükség az infláció legyűrésére és a gazdaság helyreállítására a Truss miniköltségvetése által okozott kárból.

A közvélemény számára újabb sokkoló hírként a miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy Liz Truss többé nem ragaszkodik az állami nyugdíjaknak az inflációhoz történő igazításához, mivel új pénzügyminisztere vissza akarja fogni az állami kiadásokat.

Egy szóvivő közölte: a kormány feladhatja az úgynevezett „hármas kötés” programját, azaz, hogy a nyugdíjakat vagy 2,5 százalékkal, vagy a béremelkedések mértékének, vagy az inflációnak megfelelően emelnék, attól függően, melyik a magasabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×