eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozójának végén, 2022. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Aláírás - Oroszország el is csatolja a meghódított ukrán területeket

Vlagyimir Putyin deklarálta, hogy Moszkva szerint két újabb ukrajnai régió is függetlenné vált. Ugyanakkor a látszatnépszavazások nyomán mindkét terület úgymond "önként fog csatlakozni" Oroszországhoz.

Ahogy a háború kezdetekor történt, Moszkva most is függetlennek ismert el két ukrajnai régiót (amelyek nagy részét elfoglalta). Herszon és Zaporizzsja függetlenségének elismerése azonban csak formalitás azon az úton, amely az Orosz Föderációba való belépésükhöz vezet.

A jogi köntösbe csomagolt lépés annyit jelent, hogy Oroszország fegyveres úton megszerezte és bekebelezi ezeket a területeket – ahol a Kreml állítása szerint a lakosok elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozásra szavazott.

A történteket határozottan elítélte Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint Herszon, Zaporizzsja és mellettük Luhanszk és Donyeck beemelése az Orosz Föderációba veszélyes eszkaláció, ami veszélybe sodorja a béke lehetőségét. A döntés, amely a négy régió „annektálásához vezet, semmilyen jogerővel nem bír és el kell ítélni” – mondta riportereknek az ENSZ New York-i székházában.

Oroszország több mint hét hónappal az invázió kezdete után készül arra, hogy bekebelezze az Ukrajna területének körülbelül 15 százalékát kitevő négy régiót. Erre az állítólagos legitimációt a területeken lefolytatott és a külvilág által el nem ismert „népszavazások” adták. Herszonban például a helyi megszálló hatóságok szerint a lakosok 87 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra. Luhankszkban ez 98 és fél százalék, Zaporizzsjában 93 százalék és az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban ez az adat 99,2 százalék volt.

Az Orosz Föderációba való belépést a tervek szerint október 4-én hagyhatja jóvá az orosz parlament. A Vlagyimir Putyin által aláírt rendelet szerint „a nemzetközi jog által elismert elvek és a helyi lakosok óhajának kifejezése után el kell ismerni Herszon és Zaporizzsja függetlenségét”. (A két másik régió függetlenségét az invázió előestéjén ismerte el Moszkva).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött videóban azt mondta: Moszkva annexiós lépései azt jelentik, hogy „nincs miről tárgyalni az orosz elnökkel”. A körzetekből érkezett jelentések szerint sok ukránt kényszerítettek, hogy igennel szavazzon. Az ukrán hatóságok szerint pedig azért sem legitimek az eredmények, mert a két régió háború előtti lakosságának 80%-a vagy Ukrajnából vagy a körzetekből menekült el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken tervezte, hogy aláírja mind a négy tartomány felvételét az Orosz Föderációba. Az annexió azért veszélyes fejlemény, mert Putyin már korábban jelezte, hogy kész „minden lehetséges eszközzel” megvédeni a területeket, amit

Nyugaton úgy értékelnek, hogy atomfegyver bevetésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Ukrajna megpróbálná visszafoglalni a területét.

Joe Biden amerikai elnök közölte: országa soha nem ismeri el Moszkva igényét Ukrajna területére és „teljességgel hamisnak” nevezte a népszavazásokat. A moszkvai Vörös tér mellett már szervezik az ünnepi koncertet, amelyen az „Örökké együtt” transzparens lesz majd látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×