INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

szlovákia

koronavírus

temetés

Hamarosan gond lehet a temetésekkel Szlovákiában

Hamarosan gond lehet a temetésekkel Szlovákiában

Két hét múlva már gond lehet a temetésekkel Szlovákiában, annyi áldozatot szed a koronavírus. A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetsége szerint az emberek hosszabb ideig fognak várni arra, hogy elhunytaikat elhamvasszák vagy eltemessék. Az elhunytak tárolására szolgáló hűtőberendezések hiánya is egyre kritikusabbá válik.

A szlovákiai krematóriumok és a temetkezési szolgáltatók egyelőre még győzik a munkát, de a halottak temetés előtti tárolására szolgáló helyiségek a kórházakban és a temetkezési vállalatoknál lassan teljesen megtelnek. A temetésekkel kapcsolatos esetlegesen felmerülő problémákra a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetsége két héten belül számít.

A szövetség elnöke kritikusnak tartja a kialakult helyzetet. Ladislav Stríž elmondta, az elhunytakat a hiányzó kapacitások miatt gyakran az egyik járásból a másikba szállítják, ezért

előfordul, hogy a holttestek szállítása néha hosszabb ideig tart a kelleténél.

„Szlovákiának van hét krematóriuma, ezek közül a besztercebányai nem működik. Besztercebányáról más krematóriumokba helyezik át az elhunytakat, ezért ezeket a helyeket ki lehetne használni a korporsók tárolására” – jegyezte meg Stríž.

A döntés Besztercebánya válságstábjának a kezében van.

Ladislav Stríž szerint arra is számítanak, hogy a krematóriumokban és a temetkezési vállalatoknál az egyre növekvő halálozási számok miatt problémák adódhatnak. Előfordulhat, hogy a hozzátartozóknak egy-két hétig várniuk kell az elhunyt temetésére.

„A hozzátartozók kénytelenek lesznek várakozni.

Technikailag sajnos nem megoldható, hogy a temetkezési vállalatok több sírt ássanak ki. A temetőkben a sírok közé munkagéppel nem jutunk be, csak kézi szerszámokkal, lapáttal, csákánnyal tudunk dolgozni. A krematóriumaink mind külföldi gyártásúak. Ha valamelyik véletlenül elromlik, muszáj külföldi szakembert hívnunk a megjavítására” – jegyezte meg Ladislav Stríž. A berendezések javításával Csehországból, Lengyelországból vagy akár Spanyolországból érkező szakemberek foglalkoznak, mutatott rá a temetkezési vállalatok szövetségének elnöke.

A temetéseken Szlovákiában jelenleg csak hat személy vehet részt.

Ebbe viszont nem számítanak bele azok a személyek, akik számára a szertartáson való részvétel a foglalkozásuk végzését jelenti. A temetésen résztvevőknek be kell tartaniuk az előírásokat, amelyek a két méteres távolságtartásra és a maszkviseletre vonatkoznak.

Szlovákiában jelenleg Nyitrán a legrosszabb a helyzet.

A járvány által leginkább sújtott városban minden tizedik lakos fertőzött, a kórházban dolgozók már teherbírásuk végéhez közelednek. Január 11-től, hétfőtől számítva ezért három héten keresztül csak hét napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel lehet majd munkába menni a Nyitrai járásban. Igor Matovič miniszterelnök egyenesen katasztrofálisnak nevezte a nyitrai helyzetet. Elmondta, az a megoldás jöhet számításba, hogy szigorítják a korlátozásokat, és az embereket nem engedik munkába.

Marek Hattas, Nyitra polgármestere szerint az egész régiót le kellene tesztelni. Nemcsak Nyitra városáról van szó, ahol a lakosok száma 77 ezer, hanem az egész járásról a maga 166 ezer lakosával. „Nem lesz egyszerű, de meg tudjuk csinálni. Nyitrán pénteken, szombaton és vasárnap fognak tesztelni, a községekben pedig szombaton és vasárnap” – tette hozzá a polgármester.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Hamarosan gond lehet a temetésekkel Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018