eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A cseh régiókban késik a védőoltás

Késik a keddre várt 20 ezer koronavírus elleni vakcina Csehországban. A tájékoztatás szerint logisztikai probléma történt, de az év végéig még meg kéne érkeznie a szállítmánynak. Azoknak a régióknak, melyekben mára tervezték az oltást, így várniuk kell, mert egyelőre csak Prágában és Brünnben tudják beadni a védőoltást.

Mintegy háromezer vakcinát vártak keddre Ostravában, de a szállítmány nem érkezett meg az észak-sziléziai városba. Ivo Vondrák, a Morva-Sziléziai régió elnöke nagyon kellemetlennek nevezte a kialakult helyzetet. Martin Netolický, a pardubicei kerület vezetője szerint nem csak az időbeni csúszás jelent problémát. „Készen kell állnunk, hogy amint megérkezik hozzánk a vakcina, azonnal meg tudjuk kezdeni az oltást, de ehhez több információra lenne szükségünk” – jelezte Netolický.

A Régiók Szövetségének elnöke ugyancsak az információhiány miatt aggódik, és bírálja a kormányt annak felkészületlensége miatt. Martin Kuba szerint a kórházakban felállított oltóközpontok nem bírják majd teljesíteni a feladatukat, ezért továbbiakra lenne szükség. „Véleményem szerint a helyes út az oltóközpontok létrehozása. Erről kell tárgyalnunk a kormánnyal” – jegyezte meg a Régiók Szövetségének elnöke. Ján Blatný egészségügyi miniszter jelezte, hogy tervezik az ilyen nagy kapacitású oltóközpontok létrehozását, de egyelőre csak a fővárosban, Prágában és Csehország második legnagyobb városában, Brünnben.

Andrej Babiš miniszterelnök közben arra kéri az Európai Bizottságot, engedélyezze, hogy

a Pfizer-BioNTech konzorcium egy ampullájából öt helyett hat adag vakcinát tudjanak felhasználni, mert szerinte jelenleg a hatodik adag vakcina a kukában végzi.

„Az egészségügyi dolgozók arról tájékoztattak, hogy egy ampullából nem öt, hanem hat adag oltóanyagot tudnak felszívni. Hasonló információ hangzott el Németországban is. Amennyiben ezt az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja, akkor az unió 300 millió adag helyett 360 millió adag vakcinát kapna” – mondta Babiš a Nova Televíziónak.

A cseh kormányfő felszólította Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét, hogy foglalkozzon a helyzet megoldásával. Csehországban ez azt jelentené, hogy a 8 millió adag vakcina 9,6 millió adagra emelkedne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×