eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Dupla nulla Szlovákiában

Északi szomszédunknál péntek után vasárnap sem regisztráltak egyetlen egy koronavírussal fertőzött beteget sem, szombaton pedig mindössze két személy tesztje lett pozitív. Igor Matovič kormányfő szeretné, ha már a hétvégén otthoni válthatná fel a kötelező állami karantént.

A Szlovákiában vasárnap elvégzett 786 koronavírus-teszt közül egy sem zárult pozitív eredménnyel. Az azonosított fertőzöttek száma így változatlanul 1457. A vírus szlovákiai áldozatainak száma is változatlanul 26. A gyógyultak száma 18-cal emelkedett, így már 959-en épültek fel a betegségből. Noha a vasárnap elvégzett tesztek száma alacsony volt,

lélektanilag mégis pozitív hatása van annak, hogy a pénteki nap után már másodjára nem regisztráltak újabb fertőzöttet.

Ezek a számok pedig tettekre sarkallják a vezetőket is. Igor Matovič miniszterelnök szerint várhatóan május 20-án, azaz jövő héten szerdán léphet érvénybe a gazdaságélénkítő enyhítések negyedik szakasza. Ennek feltétele, hogy a várakozásoknak megfelelően, kedvezően alakuljon az országos fertőzöttségi ráta.

„A korlátozó óvintézkedések feloldásának negyedik fázisában ugyanakkor nem minden egyszerre nyílna meg” – jelentette ki Matovič. Amennyiben a fertőzöttek száma emelkedik, úgy újra bezárnak majd bizonyos létesítményeket. Az esetleges enyhítések vagy szigorítások életbe léptetése mindig az előző hét pozitív koronavírus-tesztjei csúszó középértékétől függ majd.

A kormányfő szeretné, ha már a hétvégén otthoni válthatná fel a kötelező állami karantént. Ennek feltétele, hogy az érintettek feladják szabadságuk egy részét. A miniszterelnök vázolta, ez a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy a külföldről hazaérkező szlovák állampolgárokat mobiltelefonjaik révén nyomon követnék, s otthontartózkodásukat fényképpel kellene bizonyítaniuk.

Matovič szerint hozzávetőleg két és fél ezer koronavírus-fertőzött járhat-kelhet szabadon úgy az országban, hogy vírushordozók, de hivatalosan nem jegyzik őket.

„Nem mutatnak szimptómákat, nem fordulnak orvoshoz, nem vetik magukat alá koronavírus-tesztnek, így aztán terjesztik a vírust. Óvatosnak kell lennünk” – jegyezte meg a kormányfő.

Az iskolák újbóli megnyitása is napi téma Szlovákiában. Az iskolák június elején nyithatnák ki ismét kapuikat. Branislav Gröhling az oktatási tárca vezetője minden döntést meg akar vitatni az epidemiológusokkal, mivel az oktatásügyi rendszerbe mintegy százezer pedagógus és egymillió diák tartozik. A tárcavezető elmondta, az oktatási intézményeket fokozatosan fogják megnyitni. Elsőként az óvodások, az általános iskolák alsó tagozatosai és az ötödik osztályosok térnének vissza az intézményekbe.

Egy, az országban elvégzett friss felmérés szerint

a szlovákok már jobban félnek a munkahelyük elvesztésétől, mint a fertőzéstől.

A Nielsen Admosphere társaság közvélemény-kutatása szerint a koronavírus-járvány alatt az emberek legnagyobb arányban saját szeretteiket, családtagjaikat féltik attól, hogy megfertőződnek. A megkérdezettek 85 százaléka jelölte ezt a választ. Ezzel szemben saját megfertőződésétől csak a válaszadók 71 százaléka tart. A felmérés egyik érdekessége azonban, hogy a két probléma közé beékelődik a jövedelem kiesésének ügye. A válaszadók háromnegyede, 75 százaléka ugyanis ezt is az egyik fő problémának nevezte. Ettől leginkább az 55 évnél idősebb nemzedék tart.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×