eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács, a parlament elnöke
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

A plágiumgyanú ellenére elmozdíthatatlan a parlament elnöke

Nem sikerült leváltania az ellenzéknek a szlovák parlament elnökét. Az ellenzék azért hívta volna vissza tisztségéből Andrej Dankót, mert nem tudta egyértelműen megmagyarázni, hogyan szerezte meg kisdoktori címét.

A parlament elnökének visszahívását az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésen szerette volna elérni, ám a koalíciós pártok ezt nem szavazták meg, megvédték Andrej Dankót.

A szlovák ellenzék szerint két ok is létezik a házelnök leváltására: az egyik a doktori disszertációja körül kialakult helyzet, mert senki sem tudja, hogyan szerezte a titulusát.

A másik okot a politikus oroszbarát ambíciói szolgáltatják, amelyek szöges ellentétben állnak az ország külpolitikájával.

Az ellenzéki képviselők azt is kifogásolták, hogy a Szlovák Nemzeti Párt elnöke célzatosan akadályozza Szlovákia biztonsági, illetve védelmi és hadászati stratégiájának elfogadását a parlamentben. A házelnök reakciójában kijelentette:

a felindultság nem program.

A külföldi útjai ellen emelt kifogásokra reagálva pedig hozzátette,

Oroszországba akkor is eljár majd, ha az egész ellenzék a Dunába veti magát.

Andrej Danko azt követően, hogy a koalíció ellehetetlenítette a leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülést, közölte, hogy hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára a doktori értekezését a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem könyvtárában. Arra a kérdésre, hogy

miért csak egy hónappal azt követően teszi közzé a munkáját, hogy a plágiumgyanú felmerült, azt válaszolta, hogy sok a dolga, és nincs ideje könyvtárakba járni.

Andrej Danko meggyőződése, hogy "lincselés" áldozata lett, és sokan a politikai halálát kívánják. „Ma bárki kitalálhat bármit, hazugságokat terjeszthet, aztán megúszhatja az egészet. Míg nekem ez tönkre tehette volna a karrieremet” – nehezményezte a házelnök.

A keddi rendkívüli ülésen ugyan nem sikerült leváltani Dankót, de akár az is elképzelhető, hogy erre nem is lesz szükség, és maga fúj visszavonulót. Október közepén ugyanis elismerte, hogy azt fontolgatja: távozik a parlament éléről, mert a parlamenti választások előtt szeretne közelebb kerülni az emberekhez, végig akarja járni a régiókat és erősebb mandátumot kérni pártja, a Szlovák Nemzeti Párt számára. Mindezt azért, hogy a következő választásokon – mint fogalmazott – történelmi sikert érjen el az SNS-szel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×