eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

A kereskedelmet és a légi forgalmat veszélyezteti a brexit

Kaotikus brexitre készül az Európai Unió – Brüsszelben és a tagállamokban attól tartanak, hogy a britekkel kötött alku nélkül távozik a szigetország az unióból, ami fennakadásokat okoz majd a kereskedelemben és a légi forgalomban.

Uniós illetékesek már a legrosszabbra készülnek a jövőre esedékes brit kilépés előtt. Brüsszelben elhangzott a figyelmeztetés, hogy vészforgatókönyveket kell kidolgozni „a totális leolvadás” elkerülésére, ha nem sikerül Nagy-Britanniával októberig megállapodni a válás módjáról.

Az EU Bizottság csütörtökön levélben figyelmeztette a tagállamokat arra, hogy kudarccal végződhetnek a tárgyalások, mivel Nagy-Britanniában „ingatag” a politikai helyzet. A figyelmeztetés épp akkor hangzott el, amikor Brüsszelben feltűnt a britek új brexit-ügyi minisztere, Dominic Raab, aki azt mondta, új energiát szeretne vinni a folyamatba.

Az EU szerint az alku nélküli brexit akadályokat emelne a külföldön élő állampolgárok, a személyek és áruk szabad mozgása elé, és nehézségeket okozna a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak. Egy név nélkül nyilatkozó EU illetékes elég sarkosan fogalmazott az Indpendent című, jobbára EU-párti brit lapnak.

„Itt már csak állatok beléből lehet jósolni, annyira nem világos, hogy mi történik majd.

Nem tudni, hogy a brit politikai helyzet hova vezet” – mondta ironikusan ősi rítusokra és a brexit mikéntjéről folyó vehemens brit vitára utalva.

Az egyik sarkalatos pont továbbra is az ír-északír határ kérdése. Mivel eddig ott nem volt valódi határ, a megosztott kultúrájú tartomány katolikus ír lakosai élvezhették a közösséget az „anyaországgal”, míg a protestáns észak-írek megnyugodhattak, hogy továbbra is Nagy-Britanniában élnek. A két közösség megbékélését a határon átnyúló közös brit-ír intézmények is segítették.

Theresa May brit kormányfő és a kemény brexit hívei azonban ki akarják léptetni Nagy-Britanniát az európai vámúnióból, ami nyomán veszélybe kerülhet a nehezen kialkudott északír béke, mert ellenőrzés indulhat meg az ír határon – mivel Írország EU tag. May most makacsul azt mondja: nem tűri, hogy helyreállítsák a határellenőrzést, de az ezt kivédő vámuniót is elveti.

A patthelyzetben a holland kormány megháromszorozza a vámtisztek számát,

arra készülve, hogy fokozni kell majd az ellenőrzéseket, mert a britek alku nélkül lépnek ki az Unióból, és akkor nem lesz közös vámövezet.

Az Independentnek nyilatkozó illetékes igyekezett valamennyire nyugtatni a kedélyeket: „Nem szabad olajat öntenünk a tűzre, nyugodtan kell tárgyalnunk. Szerintem

a vonatok és a repülők még mindig közlekednek majd és nem kell majd kiutasítanunk brit polgárokat,

akik a jövő áprilisban már illegális bevándorlónak minősülnek majd”. Az illetékes szerint meg kell fontolni, hogy a jövő évi brit kilépési dátum ellenére ki kéne tolni a kilépési tárgyalások határidejét. Minden bizonnyal ez az elképzelés is téma Theresa May brit kormányfő és a 27 fennmaradó uniós tagállam pénteki, brüsszeli találkozóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×