eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Elhagyják a bankok Londont

Elhagyják a bankok Londont

A Brexit miatt költöznek a bankok. A német kancellár eddig is minden követ megmozgatott, hogy Frankfurt legyen az Európai Unió pénzforgalmi központja, de a francia és az ír kormány is erőfeszítéseket tesz az óriásbankok megnyerésére.

Az állami német bankfelügyeleti hivatallal - Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BAFin) - eddig már több mint 20 óriásbank lépett kapcsolatba, hogy előkészítse londoni kirendeltségének áttelepítését Frankfurtba. A Bank of America már az ír főváros, Dublin mellett döntött, míg versenytársa a Citygroup Frankfurtot választotta európai székhelyéül.

Az Európai Unió pénzügyi rendelkezései értelmében csak azok a bankok kínálhatnak hiteleket vagy más pénzügyi szolgáltatásokat az EU immár csak 27 tagállamában, amelyek megfelelő engedéllyel rendelkeznek és kirendeltségük valamelyik tagállam területén működik.

Az állami német bankfelügyeleti hivatal, a Báfin, igazgatója közölte, hogy Frankfurt kedvező eséllyel pályázik a legjelentősebb bankok meggyőzésében. Mint Raimund Röseler elmondta, eddig már több mint 20, eddig Londonban működő óriásbank megbízottjával tárgyalt. Utalt azonban arra is, hogy néhány pénzintézet a jövőben az Európai Unió területén akár több helyen is nyithat fiókot ügyleteinek intézésére.

Tény azonban, hogy

a bankok máris közel 14 ezer munkahely Londonból történő áttelepítésére tettek előkészületet,

ami súlyos csapást jelent a brit fővárosra.

Míg Párizs eleganciájával, és 50 százalékos adókedvezmény felajánlásával próbál hatni a bankárokra, addig Frankfurt a már kiépült és olajozottan működő vállalati infrastruktúrát tudja felkínálni, valamint azt, hogy a város nemcsak a német nemzeti bank szerepét betöltő Szövetségi Jegybanknak, hanem az euróövezetet alkotó országok valutája felett őrködő Európai Központi Banknak is otthont ad.

Noha az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb pénzintézete, a Bank of America már Dublinba tette át európai központját, Írország helyzetét némileg bizonytalanná teszi hosszú, közös határa a brit fennhatóság alatt álló Észak-Írországgal, ha majd Nagy-Britannia kiválik az Európai Unióból.

Azonban Frankfurtban sem rózsás minden, ugyanis a város ingatlan szempontból nem volt felkészülve a hirtelen költözési hullámra, idén máris 36 százalékkal több irodahelyiséget adtak bérbe, mint tavaly, az üresedések összterülete a folyamatos építkezés ellenére is a lélektani tízszázalékos szint alá süllyedt, és jelenleg alig akad nagyobb, egybefüggő irodai terület.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×