eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem mosolypolitizálni megy Kínába a német gazdasagi miniszter

Az Európai Unió egyre növekvő aggodalmát is tolmácsolja kínai látogatásán a német gazdasági miniszter. Peking ugyanis - Brüsszel szerint - egyre inkább korlátozza nyugati cégek kínai működését, nem tisztázott módon szerez be fejlett technológiákat és nagyban hamisít márkás nyugati termékeket. Sigmar Gabriel Peking után felkeresi Csengdút, majd a hét végén, Hong-Kong érintésével indul vissza Berlinbe.

Sigmar Gabriel utazását alighanem erősen beárnyékolja a vezetése alatt álló berlini gazdasági minisztérium múlt heti bejelentése, amellyel vétót emelt a Nürnberg közelében fekvő Herzogenrathban működő Aixtron cég kínai átvétele ellen. A minisztérium azzal érvelt, hogy az Aixtron átvételével az új tulajdonos fegyvergyártásra alkalmas magas technológiai eljárások birtokába juthat.

Az intézkedés nyomán – úgy hírlik - Németország nagykövetét berendelték a pekingi külügyminisztériumba, ahol tiltakoztak a lépés ellen. Azonban Sigmar Gabriel is bírálattal nyilatkozott azokról a kínai próbálkozásokról, amelyeknek célja minél több magas technológiával dolgozó német vállalatok megszerzése.

Tudósítók szerint a német gazdasági miniszter nehéz feladatot vállalt magára, amikor nemcsak saját kormányának panaszait akarja a pekingi vezetők elé terjeszteni, hanem gyakorlatilag az Európai Uniót is mind inkább nyugtalanító kínai lépésekről is tárgyalni szeretne.

Tény, hogy Pekingben egyre több akadályt gördítenek a külföldi vállalatok működése elé, és ha ez ellen valamelyik uniós tagállam nagykövete tiltakozik, még válaszra sem méltatják. Ugyanakkor kínai beruházók járják a világ legfejlettebb országait, hogy minél több olyan cégre tegyék rá a kezüket, amelyek a legkorszerűbb technológiát használják, így például a jövő autójának tekintett áram-meghajtású gépkocsik gyártása terén mutatkozik feltűnően nagy kínai érdeklődés.

Komoly nézeteltérés alapja a márkás áruk kínai hamisítása is, ami ellen már Angela Merkel kancellár is kifogást emelt pekingi útja során. Nem titok, hogy ezeknek a termékeknek a másolása milliárdos veszteséget okoz az európai iparnak. Indulása előtt a német gazdasági miniszter, aki egyben a helyettes kancellári tisztséget is betölti, utalt arra, hogy ezúttal nem-igen lehet szó mosolypolitikáról, mert a napirendre kerülő vitás témák mielőbbi megoldást igényelnek, ami nélkül aligha képzelhető el a kereskedelmi együttműködés a világ legnépesebb államával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×