INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

hírek

inforádió

tudósítóink

görögország

Agyelszívás fenyegeti Görögországot

Agyelszívás fenyegeti Görögországot

Infostart / InfoRádió

Az adósságválsággal és megszorításokkal küszködő Görögországot újabb baj fenyegeti - az agyelszívás. A Görög Központi Bank adatai szerint a válság kezdete óta közel félmillió jobbára fiatal és magasan képzett görög hagyta ott hazáját.

Németország, Nagy-Britannia, az Emirátusok – a fiatal és jól képzett görögök, - mérnökök, informatikusok, gazdasági szakemberek - jobb jövőt akarnak és a lábukkal szavaznak. A Görög Központi Bank most kiadott adatai szerint 2008 – a Nagy Görög Adósságválság – kezdete óta 427 ezren vándoroltak ki a hazájukból.

Azután, hogy az egymást követő görög kormányok meghamisították a költségvetési mutatókat és az euróövezet legsebezhetőbb országában bekövetkezett a baj, a fiatalok körében ötven százalékosra ugrott a munkanélküliség. Más nemzedékek esetében ugyanakkor mindössze 20-25 százalékos az állástalanok aránya.

Az exodus fokozatosan pörgött fel – írta a Kathimerini című lap. 2013 után azonban már évente több, mint 100 ezren távoztak.

Míg a korábbi görög kivándorlási hullámokban jobbára a kétkezi és mezőgazdasági munkások kerestek külföldön boldogulást, addig most a magasan képzettek azok, akik búcsút mondanak hazájuknak. Több mint 70 százalékuk egyedülálló és mester- vagy akár doktori fokozattal rendelkező fiatal.

Becslések szerint a globális görög diaszpóra – amelynek olyan távol is vannak központjai, mint Ausztrália – mára eléri a 3 milliót.

A jelenleg 28 tagú Európai Unióban Görögország a negyedik helyen van az elvándorló állampolgároknak az aktív munkaerőhöz viszonyított arányát tekintve. Szemben a görögországi 50 százalékos fiatalkori munkanélküliséggel, Németországban a fiataloknak mindössze 4,5 fél százaléka állástalan. Az Európai Unió 21 millió munkanélküli polgára közül több mint négymillió fiatalnak nincs munkája, ami körülbelül 20 százalékos arány.

Miközben a fiatal görögök egy része külföldre távozik, továbbra is az országban tartózkodik 56 ezer közel-keleti menekült és migráns, akik már nem tudnak továbbmenni az EU más országaiba, sőt Törökország beleegyezett abba, hogy egy részüket visszaküldhetik török menekülttáborokba.

A Kathimerini szerint az elvándorolt fiatal görögök minimum 5 évet akarnak külföldön maradni, de egyharmaduk egyáltalán nem akar hazatérni. Egy, a körükben végzett felmérés szerint ennek nemcsak a gazdasági helyzet az oka: 40 százalékuk azt mondta, a hazai korrupció az, ami miatt inkább külföldön maradnak.

Kapcsolódó hang

Agyelszívás fenyegeti Görögországot
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018