eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Több mint egy hete tart a pedagógussztrájk Szlovákiában

Két fronton is hadat visel a Fico-kormány a március 5-i parlamenti választások előtt. Az egészségügyi nővérek tömeges felmondása mellett a pedagógusok több mint egy hete tartó sztrájkja okoz komoly fejtörést a kabinetnek. A pedagógussztrájkot a magyarországi Oktatói Hálózat is támogatja, amely levélben fejezte ki szolidaritását a szlovák kollégákkal.

A február 1-jei, egynapos félévi szünetet követően is folytatódik a szlovákiai pedagógusok január 25-én megkezdett sztrájkja. Mára újabb megmozdulásokat terveztek a munkájukat szüneteltető tanárok és tanítók. Bazinban élő lánccal, Galgócon a jobb oktatásért szervezett felvonulással hívták fel a figyelmet az érintettek az oktatásügyben uralkodó állapotokra. Emellett Kassán, Iglón és Léván is különféle találkozókat szerveznek a szülőkkel karöltve.

A Szlovákiai Tanítók Kezdeményezése weboldalán kedden feltüntetett számadatok szerint a sztrájkba bekapcsolódott iskolák száma 690, a tanároké 8755. Ez ugyan kevesebb a múlt heti közel 11 ezerhez képest, ám a tiltakozók között akadnak újak is. Branislav Koèan a sztrájkbizottság tagjaként elmondta, hogy egyes pedagógusok anyagi okokból kénytelenek felhagyni a sztrájkkal, mások azonban éppen most csatlakoznak. "Amennyiben nem teljesítik a követeléseinket, folytatjuk a sztrájkot. Bekapcsolódik Kelet-Szlovákia, csatlakoznak a déli régiók. Egyszóval folytatjuk" - mondta Branislav Koèan.

"A kezdetektől fogva csökkenő tendenciát mutat a sztrájkoló iskolák száma. Az aktuális számadatokat egyelőre még értékeljük" - nyilatkozta Beáta Dupaµová, az oktatásügyi minisztérium szóvivője, aki arról is tájékoztatott, hogy Juraj Draxler tárcavezető találkozni szeretne a pedagógusok tiltakozó kezdeményezésének vezetőivel.

Robert Fico miniszterelnök a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában most először fogalmazott úgy, készen áll arra, hogy 25 százalékos béremelésről tárgyaljon a pedagógusokkal, ám csakis a márciusi választásokat követően. A kormányfő elismeri a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, és újfent köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik végigtanították az elmúlt hetet.

A pedagógussztrájkot az magyarországi Oktatói Hálózat is támogatja, amely levélben fejezte ki szolidaritását a szlovák kollégákkal. A közleményben az áll, fontos, hogy keressék a határon átnyúló együttműködés lehetőségeit, mivel az oktatásügy problémái hasonlóak. "Kifejezzük szakmai elismerésünket, és kitartást kívánunk" - olvasható az Oktatói Hálózat levelében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×