eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Korlátozná az elnök jogköreit a cseh kormány

Korlátozná az elnök jogköreit a cseh kormány. Ennek eléréséhez a kabinet az alkotmány módosítását tervezi. Milo¹ Zeman cseh államfő személyes támadásnak veszi a tervezett intézkedést. Kérdés, hogy a cseh ellenzék támogatja-e a kormányt az elnöki jogkörök megnyirbálására vonatkozó törekvésében.

Kevesebb beleszólási jog a külföldi politizálásba, a banki tanács tagjainak kinevezésére való elnöki jog eltörlése, alkotmánysértés gyanújának esetén az államfő elleni panasztétel lehetősége - ezek azok az intézkedések, amelyeket Milo¹ Zeman cseh köztársasági elnökkel szemben foganatosítana a cseh kormány.

Az államfő kiszámíthatatlan megnyilvánulásait, valamint Zeman és a többi közjogi méltóság között régóta fennálló nézeteltéréseket Bohuslav Sobotka kabinetje az alkotmány módosításával szeretné rendezni.

Milo¹ Zeman köztársasági elnök Jiøí Dienstbier emberi jogi miniszter személyes bosszújaként tekint a törekvésekre, amiért az alulmaradt vele szemben az államfőválasztáson. Dienstbier azonban a személyes indíttatást kizárta. "Nincs szó semmiféle személyes kezdeményezésről, ez a teljes koalíció szándéka" - utasította el a vádakat a cseh emberi jogi miniszter.

Bohuslav Sobotka kormányának azonban nincs alkotmányos többsége a cseh törvényhozásban, így az ellenzék szavazataira is szüksége lesz. Marek Benda a Demokratikus Polgári Párt, az ODS képviselője ugyanakkor nem ért egyet a célirányos alkotmánymódosításokkal, és nem tartja a legszerencsésebb ötletnek az alaptörvény megreformálását.

"Sajnos ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy minden egyes problémát jogszabály-módosítással oldunk meg, ahelyett, hogy szembeszegülnénk az államfővel, aki túllépi hatásköreit, és olykor az alkotmány szellemiségével ellentétesen cselekszik" - mondta a cseh ellenzéki politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×