INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Visszaadják az elvett szlovák állampolgárságot

Infostart / InfoRádió
Beérkeztek az illetékes szlovák hivatalokba az első kérvények, amelyek megfogalmazói szeretnék visszakapni szlovák állampolgárságukat, miután egy másik ország állampolgárságát felvéve elvesztették a szlovákot. Minderre egy belügyminiszteri rendelet ad lehetőséget az érintetteknek.

Február elseje óta azok, akik a 2010-es Fico-féle állampolgársági törvény miatt elvesztették állampolgárságukat, bizonyos feltételek mellett kérvényezhetik annak visszaadását. Csak azok adhatnak be kérelmet, akik például a másik ország állampolgárságának  felvétele idején ott bejelentett lakcímmel rendelkeztek. Vagyis a felvidéki magyarok nagy többsége nem élhet a kedvezménnyel. Ugyanakkor államérdekre hivatkozva is kérhető a jogfosztás visszavonása.

A belügyminisztérium szóvivője elmondta, az állampolgárság visszaadását követően a polgár kettős állampolgárrá válhat. Andrea Dobiá¹ová hozzátette azt is, hogy nagyjából 980-an vannak, akik 2010 óta veszítették el szlovák állampolgárságukat. Õk mindnyájan, ha visszaigénylik, a miniszter döntése értelmében visszakapják azt. Természetesen akkor, ha nem jelentenek biztonsági kockázatot az államra.

Pfundtner Edit független parlamenti képviselő kifogásolta az intézkedést.

"Úgy gondolom, hogy megengedhetetlen, hogy egy egyszerű minisztériumi rendelet változtasson egy érvényben levő törvényen. Ez a rendelet nagyon szubjektív elbírálás alá veszi az állampolgárság odaítélését azoknak a személyeknek, akik a 2010-es törvénymódosítás miatt elveszítették a szlovák állampolgárságot" - mondta Pfundtner Edit.

Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője szerint ez a módszer a totalitárius rendszerekre jellemző.

"A miniszter itt félistenként fog dönteni, hogy kinek adja vissza az állampolgárságát" - fogalmazott a honatya, ugyanakkor azt ajánlja a felvidéki magyaroknak, próbálják visszakérni szlovák állampolgárságukat.

A Magyar Közösség Pártja közleményében úgy fogalmaz: Szlovákiának érdeke, hogy visszaadja a szlovák állampolgárságot azoknak, akik végleg el akarják hagyni az országot, de az nem, hogy szlovák állampolgárok maradjanak az országban született, ott élő, dolgozó, adót fizető polgárai, ha azok magyarok.

Eddig már több próbálkozás is volt az állampolgársági törvény módosítására, ám ezek rendre zátonyra futottak. Egy módosításon az illetékes szaktárca most is dolgozik, ám parlamentbe terjesztésének konkrét időpontjáról egyelőre nem beszélnek. 


A címlapról ajánljuk