eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jöhet a kétszáz dolláros olajár?

Csak rövid ideig marad nyomott az olaj ára és a következő években ismét drámai módon megugorhat - akár a hordónkénti 200 dolláros szintet is elérheti. Ez hangzott el a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol az OPEC-országok és az olajcégek képviselői vívtak szópárbajt.

Szinte bizonyosan drágulni fog az olaj és lehet, hogy már idén - ebben egyetértenek a nagy olajexportőr országok és az energiacégek képviselői is.

A fagyos Davosban azonban forróra fordult a hangulat, amikor arra terelődött a szó, hogy az OPEC miért nem lépett közbe az ősszel az áresés megfékezésére.

Az energiacégek szerint a természetellenesen alacsony árak nagy veszélyt jelentenek, mert a befektetők elfordulnak az olajágazatba való beruházásoktól. Mindez hirtelen a kínálat visszaeséséhez és így drasztikus dráguláshoz vezethet - figyelmeztetett két nagy olajcég vezetője.

Claudio Descalzi, az olasz ENI főnöke azt mondta: ha az OPEC nem lép közbe, hogy helyreállítsa a stabilitást az olajárakban, akkor pár éven belül akár hordónkénti 200 dolláros árra is számíthatunk.

"Kell a stabilitás. Az OPEC olyan, mint egy központi bank, stabilizálnia kell a helyzetet, hogy normális módon folytathassuk a beruházásokat" - mondta és hozzátette: szerinte egy-másfél évig alacsonyak maradnak az árak, majd az amerikai palaolaj-kitermelés visszaesésével megindulnak felfelé. Az olasz szakember elismerte, hogy az áresésben közrejátszottak a piaci spekulánsok is.

Patrick Pouyanne, a francia Total főnöke is aggódik: "évente öt százalékkal csökken a már létező olajmezők hozama. 2030-ra a jelenlegi kitermelés több, mint fele eltűnik. Hatalmas pénzt kell befektetni abba, hogy naponta 50 millió hordónyit tudjunk a felszínre hozni" - mondta.

A Total az idén 10%-kal csökkenti beruházásait. Mellette a BP, a ConocoPhillips és más cégek is visszafogják költségvetésüket az alacsony árak miatt.

A több olajexportőr országot tömörítő OPEC és különösen a kartell legnagyobb kitermelője, Szaúd-Arábia azonban nem hajlandó engedni.

"Mindenki azt mondja, fogjuk vissza a kitermelést. Az árak ismét emelkedni fognak, ezt már átéltem 3-4-szer az életemben" - mondta Abdullah Al-Badri, az OPEC főtitkára. A vezető szerint nem fair az olcsón termelő OPEC-et kényszeríteni, hogy mérsékelje a kitermelést, a drágább palaolajat felszínre hozó, például amerikai cégek javára.

Hozzátette, hogy a csoport döntése nem irányul az Egyesült Államok, Oroszország vagy Irán ellen. Arkagyij Dvorkovics orosz miniszerelnök-helyettes szerint azonban politikai lépés volt, hogy 70 dollár alatt van az olaj ára, ami árt országának.

Halid al-Falih, az állami kézben lévő Saudi Aramco olajcég vezérigazgatója is azt mondta az aggodalmakra: lehet, hogy időbe telik, de az olajpiac egyensúlyba kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×