eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A valutaunióról is szól a görög választás

Görögországban már csak néhány nap van hátra az előrehozott választásokig, amelyek nyomán Athén akár ki is léphet a valutaunióból. De vajon be tudja-e tartani majd ígéreteit a győzelemre esélyes koalíció, amely újratárgyalná a fájdalmas nemzetközi mentőcsomag feltételeit?

"Olyan, mint Harry Potter, földi paradicsomot ígér áldozatok nélkül, azt, hogy varázsütésre visszatér a jólét" - így jellemezte a hétvégi görög választások leginkább győzelemre esélyes politikusát a jelenlegi miniszterelnök-helyettes.

Alekszisz Ciprasz, egykori kommunista politikus, a baloldali Sziriza koalíció vezére jelenleg a legesélyesebb a győzelemre. Ciprasz az utóbbi években harcosan kampányolt a görögök számára fájdalmas elbocsátásokat, fizetéscsökkentést és adóemeléseket okozó nemzetközi pénzügyi mentőcsomag ellen.

A Sziriza már közel 5 százalékponttal előzi meg a kormányzó konzervatívokat. Hétfői adatok szerint a görögök egyharmada szavazna a radikális pártra.

A 40 éves Ciprasz már régóta azt ígéri, hogy visszavonja a megszorító intézkedéseket és nem fizeti vissza azt a közel 250 milliárd euró értékű kölcsönt, amivel Görögország még mindig tartozik hitelezőinek.

Görögországban 2011 óta drámai módon megugrott a munkanélküliség. A nemzetközi mentőcsomag feltételeit teljesítő kormány tömegesen bocsátotta el a közalkalmazottakat, miközben a visszaesést a magáncégek is megszenvedték. A Sziriza pedig kihasználta a választóknak a költségvetést kozmetikázó - és a válságot előidéző - centrista pártokkal szembeni haragját.

A szociáldemokraták, marxisták és trockisták szövetségéből összeállt koalíció, megemelné a minimálbért, 300 ezer új állást hozna létre és visszakapcsolná az áramot azoknak a családoknak, amelyek nem tudták fizetni a villanyszámlát.

Egy olyan nemzetközi konferenciát is összehívna, mint amilyen 1953-ban elengedte az akkori Nyugat-Németország államadósságának a felét. Christine Lagarde, az IMF vezetője azonban figyelmeztetett: az adósságot vissza kell fizetni és a csomagot nem lehet újratárgyalni.

Németország előre figyelmeztette a görög vezetőket: a megszorító programnak folytatódnia kell.

A Sziriza programja - ellenfelei szerint - 12 milliárd eurójába kerülne Athénnek és felteszik a kérdést, honnan biztosítaná rá a pénzt.

A Bloomberg hírügynökség közgazdászokat kérdezett, akiknek többsége szerint Görögország még Ciprasz győzelme esetén is az euroövezetben marad, és Athén mindenképp adósságkönnyítésre számíthat, függetlenül attól, hogy ki nyer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×