eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Budapesten lelt kedvencére a volt brit nagykövet

A Financial Times hosszú cikket közöl Nagy-Britannia új etiópiai nagykövetéről, aki korábban Budapesten képviselte a szigetországot. Greg Dorey nosztalgiával emlékezik magyarországi éveire, és Budapestről hozta a kedvenc emléktárgyát.

Greg Dorey, Nagy-Britannia új etiópiai nagykövete 1989 és 1992 között első titkár volt hazája budapesti képviseletén, majd 2007-ben, pakisztáni és hongkongi szolgálat után, nagykövetként tért vissza Budapestre.

Mint a Financial Times-ban megjelent interjúban most elmondja, az első budapesti három éve volt az izgalmasabb, hiszen akkor zajlott a rendszerváltás, s igen érdekes volt közvetlen közelről tapasztalni, hogyan zajlik a modern kori Magyarország egyik legfontosabb történelmi átalakulása, miként ért véget a hidegháború.

Izgalmakban persze része lehetett Greg Dorey-nak következő állomáshelyein, a politikai viharoktól feldúlt Pakisztánban, majd a Kínához frissen visszatért hajdani brit gyarmaton, Hongkokban is. 2007-re, visszatérése idejére viszont Magyarország már rendben beilleszkedett Európa demokratikus államai közé. Tehát Greg Dorey úgy foglalhatta el itt a nagyköveti beosztását, hogy a baráti országban nehezen megoldható diplomáciai feladata nem lesz, ideje egy részét azzal töltheti amit legjobban szeret: a munkahelyéül kijelölt ország népének a megismerésével.

A Financial Times az interjú illusztrálása végett azt kérte a diplomatától, hogy nevezze meg az otthona valamelyik számára kedves tárgyát. Greg Dorey egy pikkelymintás, színpompás herendi porcelán kakas és fácán párra irányította a fényképész figyelmét, ennek a fotója szerepel a lapban. Mint Greg Dorey elmondja, valaha vacsoravendégként ilyen herendi figurákat vitt meghívójának ajándékba, de azután ezek túl drágák lettek, és ezt a példányt már az Ecseri piacon vásárolta, ahol nagyon szeretett kutakodni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×