eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiújulhat a háború Ukrajnában

Az ukrán vezetés megerősítette, hogy a teljes frontvonalon harci cselekmények folynak az oroszajkú szakadárok ellen. Kijevben közölték, hogy visszafoglalták a donyecki repteret, miközben több ukrán városban szolidaritási menetet tartottak a szervezők megfogalmazása szerint "a terror áldozataira emlékezve".

Nemrég még béketárgyalásokat terveztek, mostanra azonban úgy tűnik, hogy ismét háborúról lehet beszélni Kelet-Ukrajnában.

A kijevi hadvezetés szerint a teljes frontvonalon harcok folynak a szeparatisták ellen. Az ukránok szerint 63-szor lőttek rájuk különböző tüzérségi fegyverekkel és minden alkalommal viszonozták a tüzet.

Szombaton tank- és tüzérségi csata zajlott a 2012-es labdarúgó Eb idejére felújított, most rommá lőtt donyecki reptérért és az ukránok azt mondják, hogy a komplexum nagy részét visszaszerezték.

A kormányerők szerint a területek visszahódítása nem minősül a szeptemberi tűzszüneti megállapodás megsértésének, mivel csapataik csak visszatértek a szembenálló felek közötti választóvonalhoz.

A harcok ellenére Kijev azt javasolta, hogy már hétfőtől próbálják meg fokozatosan életbe léptetni a tűzszünetet és visszavonni a nehézfegyvereket az ukrán és az orosz külügyminiszter egy héttel ezelőtti megállapodása alapján.

Beszámolók szerint a hétvégi harcokban legkevesebb 4 ukrán katona és 10 civil lakos - köztük a donyecki körzetben fekvő Uglegorszk bányászvárosban két fiútestvér - halt meg, amikor rakéta csapódott a házukba. Az ukránok szerint a szeparatisták közül sokakat megöltek.

Mindeközben vasárnap több ukrán városban tartottak a kijevi kormány által szervezett szolidaritási menetet a harcok ukrán áldozatainak emlékére.

"Ukrajna egy talpalatnyi földet sem ad fel, legyőzi a terrort és a megszállót... több tízezer ember gyűlt össze a kijevi Függetlenség terén és több millió ember imádkozott közösen Kárpátaljától Donyeckig az ártatlan áldozatokért" - mondta Porosenko ukrán elnök a Kijevben, vasárnap tartott nagygyűlésen.

Porosenko a Charlie Hebdo magazint megtámadó dzsihádista terroristákhoz hasonlította a kelet-ukrajnai régiókban a központi hatalom ellen harcoló szakadárokat. "Velünk az igazság, velünk az egész világ és az Atyaúristen, velünk lesz a győzelem" - tette hozzá.

"Visszavesszük a Donbasszt és feltámasztjuk ott az ukránságot. Megmutatjuk, hogy győzelmük kulcseleme az egység - Ukrajna soha nem volt olyan egységes, mint most" - mondta amikor a szakadárok által uralt és többségében oroszajkú, keleti régiókról beszélt.

Arszenyij Jacenjuk ukrán kormányfő a Charlie Hebdo elleni támadás után elterjedt, Je suis Charlie szlogent idéző "Én vagyok Volnovaha" feliratot tartott a kezében. A kelet-ukrajnai Volnovahában ölt meg 13 embert január 13-án egy utasszállító buszba csapódott rakéta, amit az ukránok szerint a szakadárok lőttek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×