eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Davosban Amerika a "feltörekvő gazdaság"

A héten a világ vezető politikusai, cégfőnökei és hírességei a svájci Davosban tanácskoznak az új év főbb trendjeiről. Itt szoktak a feltörekvő piacgazdaságok is befektetőkre vadászni - ezúttal azonban minden a figyelem növekedésnek indult Egyesült Államokra összpontosul.

Sokak ereiben megfagyott a vér a múlt héten, amikor a svájci központi bank váratlanul eltörölte a hazai valutának az euróval szembeni árfolyamküszöbét.

A svájci frank értéke egy nap alatt 30 százalékot emelkedett és a pénzügyi lavina magával sodort egy Új-Zélandi valutabróker céget és egy nagy amerikai fedezeti alapot. Egy New Yorki-i valutakereskedő vállalatnak 300 millió dolláros tőkeinjekcióra volt szüksége anyacégétől.

A nagy játékosok mellett a kisemberek is megérezték a sokkot - például Lengyelországban, ahol hasonlóan Magyarországhoz, sok a svájci frank adós.

Mindezek ellenére a világ politikai és üzleti vezetői - no és hírességei is a ilyenkor hagyományos Davosi Világgazdasági Fórumra tartanak - Svájcba.

Az idén 140 országból, 2500 vendéget várnak az alpesi üdülőhelyre, amely Európa legmagasabban fekvő városa. Egy jegy 20 ezer dollárba kerül és ha a résztvevők egyéb kiadásait is hozzáadjuk, akkor a hótaposós elitvendégek átlagban 40 ezer dollár körüli összeget költenek el.

Ahogy máskor is, az idén is több száz tanácskozás, vitafórum, vacsora és koktélparti lesz - a résztvevők azonban szeretnek zárt ajtók mögött tanácskozni, így túl sok nagy bejelentésre nem lehet számítani.

A nagy politikai témák között természetesen terítéken lesz a terrorfenyegetés a közel-keleti fiatalok munkanélkülisége és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

A korábbi évekkel szemben azonban háttérbe szorulnak a feltörekvő piacok: 2006-ban az indiai kormány pazar vacsorákkal és partikkal reklámozta országát, Vlagyimir Putyin pedig biztos befektetésként jellemezte Oroszországot. India az idén fontos gazdasági reformokat próbál bevezetni, az orosz gazdaságra visszaesés vár, Kína növekedése pedig lelassult.

Hirtelen egy új "feltörekvő piac" mozgatja meg a befektetők fantáziáját: a globális növekedésnél is jobb ütemet produkáló Egyesült Államok, ahová sok külföldi cég még nem tört be.

Az idei fórum abból a szempontból is más lesz, hogy távol marad tőle Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, - viszont első ízben ott lesz a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang és visszatér Angela Merkel német kancellár is. Washingtont John Kerry külügyminiszter képviseli, a szórakoztatásról pedig mások mellett Andrea Bocelli olasz tenor, és a remek üzleti érzékkel bíró Will.I.Am amerikai popsztár gondoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×