eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Észak-koreai hackerek támadnak Kínában?

Több észak-koreai hacker is dolgozik Kínában - állította a CNN-nek egy, a diktatúrából elmenekült informatikus professzor. Az egykori phenjani oktató szerint a hackereknek napközben normál állásuk van, ám a nap további részében Phenjan parancsait teljesítik.

Az Észak-Koreához legközelebb fekvő észak-kelet kínai nagyvárosban, Senjang-ban egy részben az észak-koreai állam tulajdonában lévő hotel, étterem és más üzletek mellett jelen van a diktatúra által pénzelt hacker-ek titkos hálózata is - mondta a CNN-nek nyilatkozva Kim Heug-Kwang, aki 2004-ben menekült el Észak-Koreából.

Könnyen dolgozhatnak titokban, és a város széles-sávú internet-elérést biztosít - nyilatkozta a csatornának az egykori phenjani informatikus professzor. Hozzátette: néhány egykori diákja is a városban három éve működő hacker-hálózatnak dolgozik.

Napközben normál állásuk van, ám a nap további részében Phenjan parancsait teljesítik - állította a hackerekről a disszidens, ám erre a forgatócsoport nem talált bizonyítékot a felkeresett helyszíneken. Ezt Kim Heug-Kwang azzal magyarázta, hogy a hackerek gyakran változtatják tevékenységük helyszínét.

A csoport tagjai különböző titulusokkal, irodai munkásként, egy kereskedelmi cég alkalmazottjaiként vagy akár diplomáciai munkatársként érkeznek Kínába - folytatta a disszidens.

A hoteltől pár perc sétányi távolságra található észak-koreai konzulátus és a diktatúra más képviseletei nem kommentálták a CNN kérdésére a nyilatkozó szavait. A kínai hatóságok pedig hangsúlyozták, hogy országuk ellenez minden illegális kiber-tevékenységet saját területén.

A dél-koreai védelmi tárca legutóbbi jelentése szerint a gyakori áramkimaradásokkal és gyatra, ám szigorúan ellenőrzött internetes infrastruktúrával rendelkező Észak-Korea mintegy hatezer hackert képzett ki arra, hogy megbénítsák a dél-koreai kormányzati és katonai létesítményeket.

Az Egyesült Államok nemrég azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy hackerei indítottak támadást a Sony Pictures amerikai-japán tulajdonú filmstúdió ellen Az interjú című amerikai vígjáték miatt, amelyben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen követ el merényletet két amerikai újságíró. Phenjan tagadja, hogy köze lenne a Sony elleni támadáshoz, valamint a cég belső levelezésének és üzleti titkainak kiszivárogtatásához.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×